Orbán megszólalása után ellenzéki politikusok Novák Katalin lemondását követelik

belföld
február 08., 15:59

Több ellenzéki politikus is reagált Orbán Viktor csütörtöki bejelentésére, miszerint alkotmánymódosítást nyújtott be, „amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetése esetén kegyelmet kaphasson”.

  • Donáth Anna (Momentum): „Novák Katalin egy pedofilsegítőnek adott kegyelmet. Ennyi a lényeg. (...) Novák Katalinnak ezek után méginkább le kell mondania.”
  • Dobrev Klára (DK): „Orbán mai videóüzenete nyílt beismerése annak, hogy Novák Katalinnak mennie kell!”
  • Dúró Dóra (Mi Hazánk): „Novák Katalinnak igenis vállalnia kell a politikai következményeket, és távoznia kell az államfői székből.”

Novák Katalin döntése, mellyel kegyelmet adott a bicskei gyerekotthonban pedofil bűncselekményekért elítélt igazgató bűntársának nagy port kavart.

A kép illusztráció
photo_camera A kép illusztráció Fotó: Sándor-palota/MTI/MTVA

A Momentum elnöke szerint „Orbán Viktor kimondta: Novák Katalin egy pedofilsegítőnek adott kegyelmet. Ennyi a lényeg.” Donáth kiemelte, hogy Orbán – a döntést még igazságügyi miniszterként ellenjegyző – Varga Judit és Novák Katalin elmozdításáról nem beszélt. „A tettek beszélnek. Márpedig a tett az, hogy a pedofilsegítő szabad, és Orbán Viktornak szava sincs azokra, akik elengedték” – írja Donáth aki a Sándor-palotához tervezett pénteki tüntetésre hívja követőit.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa szerint Orbán javaslata félmegoldás. Figyelmeztet, hogy ő is hasonló módosítási javaslatot nyújtott be a napokban, azonban az ő változata szerint egyetlen vádlott, illetve elítélte se kaphatna kegyelmet pedofíliához kapcsolódó ügyekben, például az elkövetőnek falazók vagy a zsarolók se. Dúró jövő heti fáklyás felvonulásukra invitálja követőit.

Dobrev Klára szerint „szégyen, hogy éppúgy ahogy Novák Katalinnál, úgy ma Orbán Viktornál is elmaradt a szembenézés, a bocsánatkérés és a felelősségvállalás”. A DK politikusa szerint Novák már Orbán szerint is alkotmányellenesen döntött, és csak a köztársasági elnök azonnali leváltása jelenthet megoldást.