Pert nyert a Líra a homofób törvény vesszőhibája miatt, nem kell 12 milliós bírságot fizetnie

belföld
február 08., 15:20

„A Líra az imént megnyerte a Fővárosi Kormányhivatal ellen indított perét: a hatóság jogszerűtlenül büntette meg 12 millió forintra a könyvkereskedőt, a Heartstopper című kötet forgalmazása nem volt jogszabálysértő” – írja Facebookon Nyáry Krisztián, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója.

photo_camera A könyv, amellyel a fogyasztóvédelemnek baja volt Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A fogyasztóvédelmi hivatal 2023 júliusában szabott ki 12 milliós bírságot a homofób, gyermekvédelminek nevezett törvényre hivatkozva, amely szerint a homoszexualitást megjelenítő, gyermekeknek szóló termékeket csak elkülönítve, fóliacsomagolással árulhatók.

Azazhogy erről szólna, ha a jogalkotó nem ejtett volna egy aprócska vesszőhibát: „Születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő, gyermekeknek szóló termék a többi terméktől elkülönítve [vesszőhiány] csak zárt csomagolásban forgalmazható.”

Ez alapján csak az elkülönítve árult homoszexuálitást megjelenítő könyveket kell csomagolni – arról azonban nincs szó, hogy mikor kéne elkülöníteni őket. Ezt használta ki a Líra is, amikor pert indított a Fővárosi Kormányhivatal ellen.

A bíróságnak tehát arra se volt dolga, hogy átlapozzák a könyvet homoszexualitás népszerűsítése után kutatva. Nyáry Krisztiánék szerint ilyen egyébként nem találtak volna.

„Nem vagyok orákulum, nem tudom megmondani” – válaszolt a hvg.hu kérdésére Nyáry, mikor arról kérdezték, szerinte módosítják-e a jogszabályt az ítélet után.