Zöldebb, biztonságosabb és vonzóbb Nagykörutat ígérnek Karácsonyék

Budapest
február 08., 11:19

Megállapodást írt alá a Nagykörút megújításáról a főváros és az érintett négy belső kerület. A tervekről Karácsony Gergely főpolgármester, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester, Soproni Tamás terézvárosi polgármester és Pikó András józsefvárosi polgármester közös sajtótájékoztatón beszélt.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Megígérték, hogy

  • védettebb kerékpársávokat alakítanak ki,
  • új, akadálymentes zebrákat hoznak létre,
  • növelik a zöldfelületeket,
  • javítják az útminőséget,
  • egységesítik az épületek arculatát
  • és mikrovállalkozási hitelprogrammal szolgáltatókat vonzanak a körútra.

A tervezést, a zöldítést és a kerékpáros fejlesztéseket teljes egészében uniós forrásokból akarják finanszírozni, körülbelül 4 milliárd forint értékben. Karácsony azt mondta, a Fővárosi Önkormányzat az úttest, a kerületek a járdák felújítását vállalja saját forrásból. A tervezési munkákat idén akarják elindítani, a megvalósítás pedig legkorábban jövőre kezdődhet el.

Karácsony Gergely
photo_camera Karácsony Gergely Fotó: Németh Dániel/444

A főpolgármester szerint a beruházásokra azért van szükség, mert a Nagykörút régi fénye megkopott. A belvárost fel kell készíteni a 21. századra és a klímaváltozás kihívásaira. A fejlesztések célja, hogy megakadályozzák a belső kerületek kiürülését.Kedvezményes hitelprogrammal kisvállalkozásokat is a körútra csábítanának. Ehhez szerinte jó példa a sikeres II. kerületi Margit-negyed projekt és a Bartók Béla út környékének megújulása.

Soproni arról beszélt, hogy a felszíni beruházások mellett a társasházak homlokzatfelújítása is fontos, mert sok épületen még mindig láthatóak második világháborús sebek.

Soproni Tamás
photo_camera Soproni Tamás Fotó: Németh Dániel/444

Terézváros polgármestere szerint egységesíteni kell a körúti épületek arculatát, mert a csiricsáré portálok nem Budapest legjobb arcát mutatják. Lehetnek továbbra is kocsmák, gyrososok és pénzváltók a körúton, de a fejlesztésekkel inkább a kulturális intézmények felé akarnak nyitni. Pikó szerint ezek a beruházások a gyerekeinket szolgálják majd. A várost élhetőbbé és zöldebbé kell tenni, hogy felkészüljünk a jövőre, amitől félnünk érdemes.

Baranyi a kerékpársávokkal kapcsolatban azt mondta, a jelenlegi megoldást felszámolják, és egy végleges konstrukciót alakítanak ki. Céljuk, hogy a kerékpárosok és a gyalogosok is biztonságosan közlekedhessenek a körúton. Emiatt új, akadálymentes zebrákat is kialakítanak a nagy csomópontokban.

Baranyi Krisztina
photo_camera Baranyi Krisztina Fotó: Németh Dániel/444

Ferencváros polgármestere szerint a projekt nem lesz rövid, de örül a terveknek. Ő már Demszky Gábortól és Tarlós Istvántól is a Nagykörút felújítását várta. Zárásként Karácsony újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, az ellenzéki pártok minden kerületben meg tudnak majd állapodni a közös polgármester-jelölt személyéről. Várhatóan egyedül Budafokon lesz előválasztás. Korábban mi is írtunk róla, hogy a fideszes vezetésű XXII. kerületben a Momentum Havasi Gábort, a DK Perlaki Zoltánt indítaná.

Karácsony emellett arról beszélt, hogy a Momentum várhatóan önálló listával indul majd a fővárosi választáson.