A Hentes megjött, Zaluzsnij keze szabad, Zelenszkij dupla vagy semmit játszik

külföld
február 09., 17:02

„Zaluzsnij elment, a Hentes megjött” – ezzel a címmel közölt cikket az Ukrán Fegyveres Erők élén Volodimir Zelenszkij elnök akaratából végbement személycseréről a Politico. Az ukránellenességgel kicsit sem vádolható lap a frissiben kinevezett új főparancsnokot bemutató írásában emlékeztet: Olekszandr Szirszkij kulcsszerepet vállalt a totális háború elején Kijev megvédésében, illetve a 2022. őszi sikeres harkivi ellentámadás megszervezésében. Ám az eddig a szárazföldi erők parancsnoki tisztét betöltő Szirszkij arról is ismert a Politico szerint, hogy ő irányította az ukrán csapatokat Bahmut ostroma idején, és számolatlanul küldte a katonákat a húsdarálóba, akkor is, amikor már mindenki tudta, hogy a várost képtelenség megvédeni a Wagner csoport zsoldosaival szemben.

Emiatt is a tábornok nagyon sem népszerű az ukránok körében. A Hentes gúnynevet katonáitól kapta Szirszkij, akit 200 Tábornokként is emlegetnek. Az orosz-posztszovjet szlengben az elesett katonák kódneve a Gruz 200, a 200-as számú szállítmány.

Kalandorság és egyebek

Volodimir Zelenszkij másfél hétnyi hezitálás – másképpen fogalmazva: előkészítő munka – után csütörtökön rúgta ki Valerij Zaluzsnijt, a hadsereg módfelett kedvelt főparancsnokát. Hogy a döntés elkerülhetetlen, azt napok óta mindenki biztosra vette Ukrajnában és szövetségesei körében, akárcsak Oroszországban; a Zelenszkij–Zaluzsnij-konfliktus fejleményei lehetetlenné tették, hogy az elnök visszatáncoljon (az események menetéről és tágabb kontextusáról ebben, ebben és ebben a cikkemben írtam részletesen).

Volt viszont néhány nyitott kérdés, amelyekre a menesztés után is csak részben születtek válaszok. Ilyen volt, hogy a szövetségesek miként fogadják a lépést. Az ezzel kapcsolatos publikációkból kitűnt: az amerikaiak és a britek sem örültek, akkor sem, ha hivatalosan arról beszéltek, hogy az ilyen típusú személyi ügyek eldöntése kizárólag az ukránokra tartozik. A Reuters például sok nagy nyugati laphoz hasonlóan Zaluzsnij kirúgását kalandorságnak minősítette Zelenszkij részéről, épp egy olyan időszakban, amikor az agresszor dominál a teljes frontvonalon. A hírügynökség elemzői aggódtak egy sort, mondván: a váltás az ukrán haderő erkölcsi tartását is megroppanthatja.

photo_camera Volodimir Zelenszkij megmutatja Olekszandr Szirszkijnek, hogy mi hol van (2023. november 30-án, a Harkiv megyei Kupjanszk közelében) Fotó: HANDOUT/AFP

Az immár átmeneti időszakban kérdés volt az is, hogy ki jöhet Zaluzsnij után. Olekszandr Szirszkij neve a legelső híradásokban is felmerült – Kirilo Budanové, a katonai hírszerzés parancsnokáé mellett –, de volt verzió, amely szerint a tábornok visszautasította a felkérést. Ha így volt, menet közben meggondolta magát.

A legoroszabb ukrán tábornok

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.