Botrányos körülmények között majdnem kiestek, kirúgták az edzőt, ezek után nyerte meg Elefántcsontpart az Afrika-kupát

sport
február 12., 06:33

Az idei Afrika-kupát a házigazda Elefántcsontpart nyerte, miután a vasárnapi döntőben 2-1-re megverték Nigériát. A meccset 0-1-ről fordítva nyerték meg, Troost-Ekong a 38. percben szerezte meg a vezetést, a 62. percben Franck Kessie egyenlített, majd a 81.-ben a Borussia Dortmund csatára, Sebastien Haller szerezte a győztes gólt.

photo_camera A győztes gólt szerző Haller a kupával
Fotó: SIA KAMBOU/AFP

Az elefántcsontpartiak harmadszor nyertek 1992 és 2015 után, de először lőttek gólt döntőben: az előző két sikerük 0-0 után tizenegyesekkel jött össze.

A történet igazi különlegessége azonban nem ez, hanem ahogyan ez a siker összejött. Az elefántcsontpartiak ugyanis házigazda létükre pocsékul kezdték a tornát: bár az első meccsüket 2-0-ra megnyerték Bissau-Guinea ellen, utána kikaptak Nigériától (azon a 0-1-es meccsen is Troost-Ekong lőtte a nigériai gólt), majd jött egy 0-4 Egyenlítői-Guinea ellen. Az a meccs elég komoly botránnyal ért véget, a szurkolók egy része megpróbált berohanni a pályára.

A két vereség miatt csak a csoport harmadik helyén végeztek, mégis továbbjutottak a csúnya gólarányuk ellenére az egyik legjobb harmadikként (hat csoport volt, négy csoportharmadik jutott tovább, és két csapatnak csak 2-2 pontja volt, nekik az egy győzelemmel 3). Csakhogy ekkor már nem volt szövetségi kapitányuk: a hetvenéves francia Jean-Louis Gasset-t ugyanis már akkor kirúgták a 0-4 után, amikor nem lehetett tudni, mi lesz a többi csoport végeredménye.

Kapitány nélkül, az utolsó utáni pillanatban továbbjutóként aztán, ahogy a sportsajtóban mondani szokás, megtáltosodott Elefántcsontpart: a kiesés szakaszban 1-1 után tizenegyesekkel kiverték Szenegált (itt a 4. perctől a 86. percig hátrányban voltak), aztán a negyeddöntőben már a 43. perctől emberhátrányban játszva, a 122. percben lőtt góllal verték Malit 2-1-re (úgy, hogy a 90. percben egyenlítettek), az elődöntőben 1-0-ra legyőzték a Kongói DK-t, majd jött ez a döntő, és a visszavágás Nigériának. A csapatot ezeken a meccseken megbízott kapitányként a korábbi 41-szeres válogatott Emerse Faé irányította.

A számok szerelmeseinek egy kis statisztika a végére: Elefántcsontpart úgy nyerte meg a tornát, hogy 8 gólt lőtt és 8-at kapott. Ráadásul a torna hét meccsén (hosszabbításokkal együtt több mint 720 perc) összeadva csak 131 perc volt, amikor az elefántcsontpartiak vezettek.