Az amerikai szenátus jóváhagyta a 95 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak

külföld
február 13., 15:07

Elfogadta az amerikai szenátus az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt 95 milliárd dolláros segélycsomagot - írja a BBC. Az amerikai szenátus több hónapos politikai huzavona után hagyta jóvá a régóta várt segélycsomagot.

Kevin McCarthy (k), a szenátus republikánus házelnöke.
photo_camera Kevin McCarthy (k), a szenátus republikánus házelnöke. Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

Míg a demokraták az elejétől fogva támogatták a törvényjavaslat elfogadását, a republikánusok megosztottak voltak, és korábban leszavazták azt. A csomag 60 milliárd dollárt tartalmaz Kijevnek, 14 milliárd dollárt Izraelnek a Hamász elleni háborújára és 10 milliárd dollárt a konfliktusövezetekben, köztük a Gázai övezetben nyújtott humanitárius segélyekre.

A csomag, ami egy több mint 4 milliárd dolláros támogatást is tartalmaz az indo-csendes-óceáni szövetségeseknek, Mike Johnson republikánus házelnök és Donald Trump korábbi elnök bírálata ellenére ment át végül a szenátuson. „A történelem minden számlát kiegyenlít” - mondta Mitch McConnell szenátusi kisebbség vezetője a szavazást követő nyilatkozatában.

„A mai nappal kapcsolatban azt fogja feljegyezni a történelem az amerikai vezetésről és erőről, hogy a szenátus nem hunyorgott.”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy „hálás” a szenátoroknak a segélycsomag elfogadásáért. „Számunkra Ukrajnában a folyamatos amerikai segítség segít megmenteni az emberéleteket az orosz terror elől. Ez azt jelenti, hogy az élet folytatódik városainkban, és győzedelmeskedik a háború felett” - írta az X-en.

link Forrás

A törvényjavaslat tárgyalása napokig elhúzódott, mivel a Rand Paul kentuckyi szenátor vezette jobboldali republikánusok egy csoportja megesküdött, hogy lelassítja a folyamatot. „Nem kellene előbb a saját országunkat rendbe hozni?” - kérdezte hétfőn, amikor elkezdte a törvényjavaslat obstrukcióját.

Néhány progresszív törvényhozó, köztük az oregoni demokrata Jeff Merkley és a független vermonti Bernie Sanders is a törvényjavaslat ellen szavazott, mert aggályaik szerint támogatnák Izrael gázai bombázását. A segélycsomag egy 118 milliárd dolláros csomag lecsupaszított változata, amit a szenátus republikánus képviselői a múlt héten leszavaztak.

A törvényjavaslat most a képviselőházba kerül, ahol továbbra is bizonytalan, hogy elfogadják-e. Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségű vezetője azonban kedden üdvözölte a döntést, és azt mondta, hogy a szenátus ezzel

„azt üzeni Putyinnak, hogy meg fogja bánni azt a napot, amikor megkérdőjelezte Amerika eltökéltségét”.

A Fehér Ház már hónapokkal ezelőtt kérte a kongresszust, hogy fogadjon el egy olyan törvényjavaslatot, ami tartalmazza a külföldi segélyeket. Ez lehet a kongresszus utolsó esélye arra, hogy belátható időn belül elfogadja az Ukrajnának szánt segélyt, és Ukrajna arra figyelmeztetett, hogy Washington támogatása nélkül nem biztos, hogy sikeresen meg tudja védeni magát Oroszországgal szemben.