A Pesti Srácok reakciója Balog maradására: a püspököt gyalázó kommenteket idéznek

POLITIKA
február 13., 21:51

Feltűnően visszafogottan tálalta az olvasók felé a kormánymédia, hogy Balog Zoltán elismerte, hogy támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, ez hiba volt, de nem mond le a református egyház vezetéséről.

Az Origo például azt írta címben, hogy „Balog Zoltán nyilatkozatot tett a kegyelmi ügyről”, a Magyar Nemzet úgy tálalta, hogy „Balog Zoltán megszólalt, titkos szavazáson döntöttek a sorsáról + videó”, a közmédia honlapja pedig így: „Balog Zoltán: Az én véleményemet is kikérték a kegyelmi ügyben, hibáztam, bocsánatot kérek”.

A hír elveszik a kormánypropaganda által most sulykolt üzenettengerben, hogy a jobboldalon vannak következményei a hibáknak, utalva Novák Katalin és Varga Judit lemondására, a baloldalon a bűnöknek sincs, és ott senki nem mond le soha.

Egy éles kivétel van, a Pesti Srácok. „Balog Zoltán elismerte a vétkességét, de nem akar távozni hivatalából (videóval, frissítve!)” írják címben, a cikkben pedig meglepő módon a helyéhez ragaszkodó Balogot gyalázó kommentekből gyűjtenek:

photo_camera Fotó: Pesti Srácok

Hétfői hírünk szerint Orbán Viktor Balogot tartja a kegyelmi ügy egyik felelősének, ezért sokan arra számítottak, hogy le fog mondani hivataláról. Ehhez képest Balog azt elismerte ugyan, hogy támogatta K. Endre kegyelmi kérvényét, de nem ő hozta meg a döntést, hanem a mentoráltja, Novák Katalin. Balog azt is közölte, hogy az egyházának kárt okozó hibája következményekről nem a média, nem a kormány és nem is az ellenzék dönt, hanem kizárólag az egyházi tisztségviselők. Márpedig ők 86 százalékos támogatásukról biztosították. Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtósa a Telex érdeklődésre válaszolva azt közölte, hogy „Orbán Viktor a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében".

Balogot a 444 hétfő este egy ausztriai kolostornál találta meg, mielőtt elindult Budapestre. A volt miniszter a kegyelmi botrány kirobbanása idején ment a kolostorba. Arról, hogyan találtuk meg egy fotó alapján, itt írtunk.