A DK szerint Orbán döntött K. Endre kegyelméről

POLITIKA
február 14., 14:08

A Demokratikus Koalíció (DK) igazságügyi minisztériumi forrásai szerint Orbán Viktor hozta meg a döntést K. Endre szabadon engedéséről. Ezt a párt szóvivője, Kálmán Olga mondta szerda délutáni videójában.

A DK követeli a miniszterelnöktől, hogy ne bujkáljon tovább. Álljon az ország elé, és válaszolja meg a legfontosabb kérdést: miért kaphatott K. Endre elnöki kegyelmet?

Kálmán Olga
photo_camera Kálmán Olga Forrás: DK/Facebook

Kálmán szerint forrásaik állítása összecseng Orbán korábbi gyakorlatával, mely szerint a politikailag kényes kegyelmi ügyekben személyesen hozott döntést korábbi ciklusai során is. Kálmán az 1998-as Kunos-ügyet hozta erre példaként.

Akkor Dávid Ibolya MDF-es igazságügyi miniszter azért nem ellenjegyezte Göncz Árpád kegyelmi döntését, mert ahhoz Orbán miniszterelnökként nem járult hozzá.

Kálmán szerint ez most pont fordítva történt. Orbán mondta Varga Judit igazságügyi miniszternek, hogy adja meg a kegyelemhez szükséges ellenjegyzést.

A kegyelmi botrány azután robbant ki, hogy a 444 megírta, a bicskei gyermekotthon volt igazgató-helyettese, K. Endre elnöki kegyelmet kapott. A férfit korábban egy pedofil bűnsegédjeként ítélte el jogerősen a bíróság.

Az ügy miatt Novák Katalin köztársasági elnök lemondott, Varga Judit volt igazságügyi miniszter pedig visszavonult a közélettől. A K. Endre kegyelmét elnöki tanácsadóként támogató Balog Zoltán református püspök azonban nem mondott le.