Közéleti visszavonulása után is lesz munkahelye Varga Juditnak

POLITIKA
február 15., 07:10

Varga Judit volt igazságügyi miniszter Novák Katalin köztársasági elnök lemondásával egyidőben szombaton bejelentette, visszavonul a közélettől. Lemondott a képviselői mandátumáról, és nem lesz a Fidesz EP-listavezetője sem a júniusi választáson. Novák Katalinnak élete végéig jár a többmilliós tiszteletdíj és autó, a Telex pedig utánanézett, hogy mi vár Vargára.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az Igazságügyi Minisztériumból való távozása után Varga országgyűlési képviselőként és az európai ügyek parlamenti bizottságának elnökeként havi bruttó 2,6 millió forintot keresett, de a friss vagyonnyilatkozata szerint még egy helyről származik rendszeres jövedelme,

havonta több mint 1 millió forintot kap a Közép-európai Akadémiától „tudományos-kutatási és oktatói tevékenység” címén.A lap emlékeztet, hogy pontos összeget nem tudni, jelenleg a vagyonnyilatkozatokban csak jövedelmi sávokat kell bejelölniük a képviselőknek. Varga a havi bruttó 1 és 5 millió forint közötti sávot ikszelte.

A Közép-európai Akadémiát (Central European Academy, CEA) 2022-ben alapították a Miskolci Egyetem önálló költségvetéssel rendelkező szervezeti egységeként, ekkor az egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke Varga volt. Több más kormánytaggal tavaly februárban távozott a kuratórium éléről, miután az Európai Bizottság kizárta az uniós támogatásokból az alapítványi formában működő egyetemeket.

A lap kérdésére a CEA azt válaszolta, hogy Varga „mentori feladatokat végez és előadásokat tart az akadémiánál, melynek célja, hogy az európai uniós jog területén szerzett elméleti és gyakorlati tapasztalatai közvetítésével elősegítse az akadémia tudományos-kutatói tevékenységét, továbbá a Junior Programban részt vevők szakmai mentorálását”. Vargára a közéleti visszavonulása után is számít az akadémia. „Arra vonatkozóan azonban nem tudunk érdemben nyilatkozni, hogy neki milyen jövőbeni tervei vannak az akadémiában eddig végzett tevékenységével összefüggésben”.

Varga a tavalyi év során csatlakozhatott az egyetem által fenntartott CEA-hoz, de hogy pontosan mikor, azt nem tudni, a tavalyi vagyonnyilatkozatában még nem szerepelt a pozíció.