A csütörtöki tárgyalásán még nevetgélt és viccelődött Navalnij

külföld
február 16., 14:01

Alekszej Navalnij egy csütörtöki bírósági meghallgatáson még jó hangulatban volt, nevetgélt és viccelődött, írja a Sky News. A 47 éves orosz ellenzéki politikus pénteken a reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét, és meghalt. A börtön azt állítja, azonnal mentőt hívtak, megpróbálták újraéleszteni, sikertelenül. A halál okának megállapítása folyamatban van.

link Forrás

Az ellenzéki politikus csütörtökön a harpi büntetőtelepről videó kapcsolaton keresztül jelentkezett be a kovrovi bíróságra, a beszámolók szerint ezeken a meghallgatásokon rendre jó hangulatban volt.

A szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű táborát az 1960-as években alapították az egykori szovjet Gulág kényszermunkatábor-rendszer részeként. Az IK-3 a különösen veszélyes visszaeső elkövetők büntetőtelepe, ami körülbelül ezer elítélt befogadására alkalmas. Keletre több száz kilométeren át tundra, nyugatra az Urál sarkvidéki hegyei vannak, megszökni szinte lehetetlen.

Alekszej Navalnij a moszkvai bíróságon május 31-én.
photo_camera Alekszej Navalnij a moszkvai bíróságon május 31-én. Fotó: AFP

Navalnij anyja azt mondta, nem akar semmilyen részvétnyilvánítást hallani. „Láttuk a fiunkat a telepen február 12-én... életben volt, egészséges, vidám” – fogalmazott.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egyedül az orosz rezsimet tartja felelősnek Alekszej Navalnij haláláért. Michel szerint Navalnij a szabadság és a demokrácia értékeiért harcolt, és eszméiért meghozta a végső áldozatot. A Berlinben tárgyaló Volodimir Zelenszkij is hasonlóan vélekedik, azt mondta, az orosz elnököt nem érdekli, ki hal meg, amíg megtarthatja a hatalmát.