Navracsics szerint Novák Katalin azért mondott le, mert nem tudta elmondani, mennyire bánja a K. Endrének megadott kegyelmet

POLITIKA
február 16., 07:39

Én úgy gondolom, hogy ő végül azért mondott le vagy azért került olyan helyzetbe, amikor az egyetlen kivezető utat a lemondásban látta, hogy hozott egy olyan döntést, amely tévedés. Tehát amikor a döntést hozta, rosszul ítélte meg a helyzetet, és ezt, hogy bánja, hogy tévedett, nem tudta elmondani a nyilvánosságnak” - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a KeljFelJancsi podcastban. Hozzátette, hogy persze nem technikai értelemben nem tudta elmondani, hanem „lelkileg nem tudta rávenni magát”.

Navracsics Tibor átveszi kinevezési okmányát Novák Katalintól 2022. május 24-én
photo_camera Navracsics Tibor átveszi kinevezési okmányát Novák Katalintól 2022. május 24-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko/MTI/MTVA

A miniszter a köztársasági elnök bukásából azt a következtetést szűrte le, hogy „Magyarországon a demokrácia dolgozik, hát nézzük meg, hogy milyen következményekkel jár egy ilyen ügy. Ez a kádári szocializmusban elképzelhetetlen lett volna”. Navracsics szerint Balog Zoltánban is megy a vívódás.

Azt egyébként véletlennek tartja, hogy az elnökkeresési castingban az ő népszerűségét is elkezdték mérni Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Merkely Béla és Maróth Miklós mellett. Abban sem biztos, hogy a mérés összefüggésben van a jelöléssel. Egyébként Navracsics egy fórumon Martonyi Jánost javasolta új köztársasági elnöknek.