Az áldozatokért szólt az ima a debreceni Nagytemplomban

egyház
február 18., 19:44
Fekete Károly és Balog Zoltán 2017-ben
photo_camera Fekete Károly és Balog Zoltán 2017-ben Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét vasárnap délelőtt a Nagytemplomban - írja a fideszes önkormányzat lapja, a dehir.hu, amely azt is felidézi, hogy a református püspökök közül egyedül Fekete sürgette Balog Zoltán lemondását a zsinati elnöki pozícióról.

A református egyház központjának számító Debrecen püspöke a vasárnapi istentiszteleten megtette azt a gesztust az áldozatok felé, amit Balog nem - értük is imádkozott: „Pártfogó Szentlélek, gerjeszd fel bennünk a rossz iránti ellenállást, és adj nekünk szolgalelkűségtől mentes életet, tiszta szavakat, világosan képviselt igazságot, belső harmóniát. Hadd legyenek ezek számunkra ördögűző jelentőségű fegyverek! Futamítsák csak meg ezek a gonoszt! Szentháromság Isten, könyörülj egyházunkon, őrizd meg egységét, s

légy azokkal, akik áldozatává váltak valami emberinek, valami szégyenletesnek, valami megalázónak, és megnyomorítják vele a lelküket és az életüket!”

A 444-en is elérhető Keresztény Kultúra blog Balog lemondásának napján írt arról, hogy most két református egyház van: az egyik a politikusoké, a másik a hívőké. A másik történelmi protestáns egyház elnök-püspöke, az evangélikus Fabiny Tamás a közrádióban kért bocsánatot azoktól, akik a gyermekotthonokban váltak szexuális abúzus áldozatává.