Fabiny Tamás evangélikus püspök bocsánatot kért azoktól, akik a gyermekotthonokban váltak szexuális abúzus áldozatává

belföld
február 18., 11:43

Fabiny Tamás a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Kossuth Rádióban bocsánatot kért azoktól, akik a gyermekotthonokban váltak szexuális abúzus áldozatává - írja a hvg.hu.

A Vasárnapi újság című műsorban elhangzottakat Fabiny a Facebookon is közzétette:

link Forrás

A püspök bocsánatkérését azzal indokolta, hogy Jézus szerint a gyermekeké az Isten országa, ám vannak, akik ehelyett „alantas erők hatalmát tapasztalták meg.” Elmondta azt is: fájdalmasan sokan vannak, akiknek a világra jöttét áldás helyett átoknak tekintették és nevelőotthonba adták őket, akik „gyenge vállukon mázsás terheket cipelnek” és „akiket hatalmi és szexuális zaklatásnak tettek ki.

photo_camera Fabinyi Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke 2021. április 19-én. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Fabiny úgy fogalmazott:

„Hogy lehet így Isten országáról beszélni? Az egyházra is ráég a szégyen, amiért szolgái nem vették időben észre a jeleket. Vagy ha sejtettek is valamit, inkább elfordították a fejüket. Hallgattak, amikor kiáltani kellett volna. Zavartan magyarázkodtak, amikor jobb lett volna mélyen hallgatni.” Majd bocsánatot kér azoktól a gyermekektől, „akiknek nem Isten országáról tanúskodtunk, jóllehet Jézus ezt ígérte nekik.”

„Bocsánatot kérünk azoktól, akikben megbotránkozást keltettünk és akiknek csalódást okoztunk. Akik immár fittyet hánynak arra, ha azt papoljuk: »Ilyeneké az Isten országa«.”Balog Zoltán református püspök egészen más módon, és másoktól kért nemrég bocsánatot, amikor bejelentette: lemond a zsinati lelkészi elnökségről.

A cikkünk nyomán kirobbant botrányba belebukott Novák Katalint kormányközeli források szerint Balog Zoltán győzhette meg, hogy kegyelmet adjon K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki pedofil bűncselekmények eltusolási kísérletében volt bűnrészes.

A Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezető kegyelmi-ügy kapcsán Balog úgy fogalmazott: K. Endre kegyelmi kérvényét nem ő nyújtotta be, de támogatta, hogy kegyelmet kapjon, tévedett, hibázott, ezért bocsánatot kér, de nem azért kell bocsánatot kérnie, hogy egy kegyelmet kérő ember mellé állt, hanem azért, mert a református egyháznak kárt okozott. Az áldozatokról nem szólt, tőlük bocsánatot nem kért.

Beszélt viszont boszorkányüldözésről, amelynek szerinte Novák Katalin is áldozatul esett:

„Ti is részévé váltatok egy boszorkányüldözésnek, aminek áldozatai vannak: az a köztársasági elnök is, akit mi nagyon szeretünk, aki egyházunk hűséges tagja, s aki annyiszor bizonyította a hitét határon innen és túl. De ne legyenek illúzióitok! A boszorkányüldözés, a hisztéria akkor sem fog leállni, ha én nem leszek. De, hogy én ne legyek, arról Ti döntötök. Arról nem az ellenzék dönt, arról nem a média dönt, arról nem a kormány dönt, arról nem a Facebookon döntenek. Arról Ti döntötök, a Magyarországi Református Egyház törvényhozó testülete.”

Balog egyébként a püspökségről nem mondott le, továbbra is ő a Dunamelléki püspök.