Csalódottak az amerikai szenátorok, hogy a magyar kormányból senki nem akart velük találkozni

POLITIKA
február 18., 15:57

„Az Európa előtt álló kihívások és az Ukrajnában zajló háború fényében különösen fontos, hogy a NATO olyan erős és egységes legyen, amennyire ez lehetséges. Ez kulcsfontosságú Európa és az Egyesült Államok biztonsága szempontjából” – mondta Jeanne Shaheen szenátor egy budapesti sajtóbeszélgetésen.

A kétpárti, vagyis demokrata és republikánus szenátorokból álló amerikai küldöttség a müncheni biztonságpolitikai konferencia után érkezett Magyarországra, ahol svéd miniszterekkel is egyeztettek arról, mikor ratifikálja végre a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást.

David Pressman nagykövet Tillis, Shaheen és Murphy szenátorokkal a budapesti nagykövetségen
photo_camera David Pressman nagykövet Tillis, Shaheen és Murphy szenátorokkal a budapesti nagykövetségen Fotó: Janka Szitas/U.S. Embassy Budapest/Janka Szitas

Shaheen szenátor arról beszélt, milyen „csalódott”, hogy hiába kértek találkozókat kormánytagoktól és fideszes politikusoktól, „a kormányból senki nem akart velünk találkozni”. Ezt nagyon szokatlannak tartja, és amikor legutóbb, 2017-ben járt itt, akkor fel sem merült, hogy ne találkozzanak kormánytagokkal. Szijjártó Péter ezúttal viszont már előre megüzente, hogy „nem érdemes nyomásgyakorlással próbálkozniuk a hazánkba látogató amerikai szenátoroknak, hiszen Magyarország szuverén ország, az Országgyűlés így nem különböző kongresszusi delegációk látogatása alapján hoz döntéseket”.

A demokrata politikus azért is csalódott, mert fontosnak tartotta volna az amerikai és európai választásokról, az emberi jogokról, illetve a gazdasági kapcsolatokról folytatott beszélgetést. Emlékeztetett, hogy az USA a második legnagyobb befektető Magyarországon.

photo_camera Fotó: Janka Szitas/U.S. Embassy Budapest/Janka Szitas

Chris Murphy demokrata szenátor szerint „furcsa és aggasztó fejlemény”, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó találkozni velük, és ilyen még soha nem történt vele. Arra utalt, hogy ők bízni akarnak Orbán nyilatkozataiban, de azt is tudják, hogy a magyar parlamenti többség és a miniszterelnök milyen viszonyban van. „Ahhoz elég járatosak vagyunk az itteni politikában, hogy tudjuk, ha Orbán azt akarja, hogy ez a szavazás megtörténjen, akkor az megtörténik, amikor az ülésszak elkezdődik. Ez Magyarország érdeke, a szövetség érdeke, nincs ok tovább késlekedni.”

Thom Tillis republikánus szenátor azt hangsúlyozta, hogy Oroszország inváziója veszélyt jelent a demokráciára, Európára és Magyarországra is, az egész világrendre.

Arról már korábban írtunk, hogy Shaheen és Tellis közös határozati javaslatot készül benyújtani a Kongresszusnak, amelyben egyrészt elítélik a magyar kormány oroszbarát politikáját, másrészt nyomást helyeznek Orbánékra, hogy ratifikálják végre Svédország NATO-csatlakozását.

Ellenzéki politikusok találkoznak a szenátorokkal
photo_camera Ellenzéki politikusok találkoznak a szenátorokkal Fotó: Janka Szitas/U.S. Embassy Budapest

„A szövetségesek 21 hónapja várják Magyarország döntését Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban. Különböző parlamenti pártok képviselői valamint az Egyesült Államok szenátusának rangos kétpárti küldöttsége között fontos megbeszélés zajlott. Sajnálatos módon számos magas rangú magyar kormánytisztviselő, valamint a Fidesz parlamenti képviselői elutasították, hogy találkozzanak a legjelentősebb, évek óta Magyarországra látogató amerikai kétpárti kongresszusi küldöttséggel” - nyilatkozta Pressman nagykövet.