Egy kivétellel minden EU-s tagország kiállt az azonnali gázai tűzszünet mellett

POLITIKA
február 19., 20:37

Magyarország kivételével az Európai Unió valamennyi országa közösen fogalmazott meg egy felszólítást Izraelnek címezve azzal, hogy ne indítsák meg tervezett támadásukat Rafah ellen.

A Euronews azt írja, a magyarok a többi tagállam kérésének ellenére nem volt hajlandó támogatni a felhívást, és egymaga kisiklatta az EU azon terveit, hogy kollektív szankciókat szabjon ki az erőszakos izraeli telepesekre, amelyeket először decemberben terjesztettek elő, miután Ciszjordániában újabb támadások érték a palesztinokat.

Az EU külügyminiszterei hétfőn tíz órán át tartó intenzív tárgyalásokat folytattak a Külügyek Tanácsában, ahol Szijjártó Péter hajthatatlan volt a kérdésben, megakadályozta a konszenzust mindkét kérdésben.

Az EU-ban szokatlan módon a 27 tagállamból 26 elszigetelte Magyarországot, és saját nyilatkozatot adott ki, amelyben „azonnali humanitárius szünetre szólítottak fel, amely fenntartható tűzszünethez vezethet” az ostromlott Gázai övezetben, ahol a háború kezdete óta mintegy 29 ezer palesztin vesztette életét.

Palesztin gyerekek egy izraeli bombázás után február 18-án
photo_camera Palesztin gyerekek egy izraeli bombázás után február 18-án Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP

A nyilatkozat szerint a Rafah elleni támadás „súlyosbítaná az amúgy is katasztrofális humanitárius helyzetet, és megakadályozná az alapvető szolgáltatások és a humanitárius segítségnyújtás sürgősen szükséges biztosítását”.

„Nagyon jól tudom, hogy ha nincs egyetértés, akkor nincs közös uniós álláspont, de lehet kellő többséggel támogatott álláspont" - magyarázta Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője. „Természetesen ez nem erősíti az álláspontunkat. Európa csak akkor tud szerepet vállalni, ha egységes” - tette hozzá.

Ma már volt egy téma, amelyben Magyarország nem tartott a 26 EU-tagország egységes álláspontjával: a magyar kormány egyetlen képviselője sem mondott semmit Alekszej Navalnij haláláról.