Szijjártó Péternek több mint egy napba telt, hogy reagáljon a Magyarországra látogató szenátorokra

POLITIKA
február 19., 18:24

„Olvastam itt az amerikai méltatlankodást, hogy nem fogadtuk őket miniszteri szinten” – kezdi meglehetősen utcai stílusban a reakcióját Szijjártó Péter arra, hogy a Magyarországra látogató kétpárti szenátusi küldöttség vasárnap csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormánypártból senki nem akart velük találkozni.

„Azt szeretném kérni, hogy próbáljuk már meg felkutatni a krónikákban, melyik volt az az utolsó magyar parlamenti képviselői delegáció, amit az Egyesült Államokban egy amerikai miniszter fogadott” – folytatja a külügyminiszter, aki a brüsszeli Külügyek Tanácsán mondta mindezt el egy sajtótájékoztatón.

Egyébként a republikánus és demokrata szenátorok, akik egy határozati javaslatot is megfogalmaztak a Kongresszusnak arról, hogy a magyar kormány veszélyezteti a transzatlanti biztonságot, nemcsak azt sérelmezték, hogy a kormánytagok közül senki nem fogadta őket, hanem leginkább azt, hogy egyetlen fideszes politikus sem volt hajlandó leülni velük.

Szijjártó Péter Brüsszelben pár hete.
photo_camera Szijjártó Péter Brüsszelben pár hete. Fotó: JOHN THYS/AFP

De Szijjártó folytatja is. Azt írja, amikor korábban hasonló delegációkat fogadtak, akkor olyan volt, mintha „beiratkoztunk volna egy államvezetés kurzusra, s a találkozó alatt egy nagyon átfogó kioktatásban volt részünk arról, hogy egyébként hogyan kéne Magyarországot kormányozni”.

„Na most a helyzet az, hogy ezt majd a magyar emberek eldöntik, mi meg azt végrehajtjuk. Szerencsére az elmúlt tizennégy évben mi voltunk azok, akik ezt végrehajthattuk, és reméljük, ez egy darabig még így is marad” - fogalmazott.