Az OMSZ-nek nincsenek szabad kapacitásai az ellenzéki tüntetés biztosítására

POLITIKA
február 20., 14:30

A DK reggel az alábbi közleményt adta ki:

„Kapacitáshiányra hivatkozva nem vállalta az Országos Mentőszolgálat az ellenzéki pártok február 25-i tüntetésének biztosítását, amely az orbáni pedofilhálózat ellen és a közvetlen köztársaságielnök-választás mellett szerveződött. Soha nem fordult még elő, hogy az Orbán-kormány a mentőszolgálatot arra utasította volna, hogy a demokratikus jogukkal élő tüntetők egészségügyi ellátását megvonja, megsértve ezzel az ellenzéki demonstrálók gyülekezési jogát.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-rendszer nem tűri az orbáni pedofilhálózat ellen szerveződő, újabb és újabb tüntetéseket, ezért minden eszközzel megpróbálja megakadályozni az ellenzéki akciókat. Azonban nem hagyjuk magunkat: meg fogjuk tartani a február 25-i összellenzéki tüntetést a Kossuth téren, és ki fogjuk söpörni Orbán pedofilhálózatát Magyarországról! Meg fogjuk védeni a gyerekeinket és unokáinkat a fideszes pedofiloktól!”

Új mentőautók a mentők napja alkalmából rendezett ünnepségen, amin 20 autót adtak át az OMSZ Markó utcai székházában 2020. május 10-én.
photo_camera Új mentőautók a mentők napja alkalmából rendezett ünnepségen, amin 20 autót adtak át az OMSZ Markó utcai székházában 2020. május 10-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot, hogy igaz-e, amit a DK állít, amire Győrfi Pál kommunikációs és PR-vezető ezt válaszolta:

„A rendezvények egészségügyi biztosítása egy egészségügyi szolgáltatás, nincs semmi köze a politikához. A jogszabály szerint az Országos Mentőszolgálat az alaptevékenysége veszélyeztetése nélkül, a szabad kapacitása terhére vállalhat ilyen feladatot, a megrendelők, a rendezvények szervezői pedig több tucat olyan szolgáltató közül választhatnak, akik rendezvénybiztosítási tevékenységet engedéllyel végeznek. A konkrét esetben a DK képviselőjének árajánlatkérése 2024. február 14-én érkezett be az Országos Mentőszolgálathoz, miközben egy nagy mentőkapacitást igénylő budapesti sportrendezvény és egy belvárosi tömegrendezvény egészségügyi biztosítását intézményünktől már korábban (2024. február 12-én, illetve 2024. január 29-én) megrendelték, vagyis az OMSZ területi szabad kapacitásait a DK árajánlatkérése előtt beérkezett megrendelések már lekötötték. Tisztelettel kérjük a Demokratikus Koalíció és valamennyi politikai párt képviselőit, hogy az életmentés ügyét ne használják fel napi pártpolitikai céljaik alátámasztására.”