Menczer Tamás: Sajnos gerinc nem jár a NATO-csatlakozáshoz

POLITIKA
február 20., 15:06

„Apró megjegyzést” írt a Facebookon Menczer Tamás külügyi államtitkár a finn miniszterelnök hétfői interjújához, amiben Petteri Orpo azt mondta, elfogadhatatlan, amit Magyarország tesz Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban. Továbbá arról is beszélt, hogy bár nem tudja, mi Orbán motivációja, de szerinte úgy tűnik, szándékosan segíti Putyint.

„A finn politikusok sírva könyörögtek, hogy támogassuk a NATO-csatlakozásukat. Támogattuk. Azóta többször hazugságokkal támadtak minket.

Tanulság: Sajnos gerinc nem jár a NATO-csatlakozáshoz” – írta Menczer.

Úgy tűnik, a Fidesz-frakció megenyhült, és támogatja a svéd NATO-csatlakozást. Kocsis Máté frakcióvezető kedden a Facebookon tette közzé, hogy a február 26-i parlamenti ülésen szeretnék, ha napirendre kerülne az ügy. A hétfői ratifikáció előtt Budapestre jön Ulf Kristersson svéd miniszterelnök.

Orbán Viktor már egy évvel ezelőtt, 2023 februárjában is formálisan arra kérte a Fidesz képviselőit, hogy ratifikálják a NATO-bővítést, majd úgy tettek, mintha ebből érdemi vita alakult volna ki a kormánypárti képviselők között. Azóta is azt játsszák, hogy a frakciót megosztja az ügy, és nem akarnak eleget tenni Orbán kérésének, mondván: svéd és finn politikusok csúnya dolgokat mondtak a Fideszről, a magyar kormányról és a magyar demokrácia helyzetéről. Végül a kormány könyörtelenül letörte a frakció lázadását.