Állítólag öngyilkos lett az orosz blogger, aki súlyos avgyijivkai orosz veszteségekről írt

háború
február 21., 12:50

Barátai szerint öngyilkos lett Alekszandr Morozov orosz blogger, aki nemrégen arról írt oldalán, hogy az orosz hadsereg komoly veszteségeket szenvedett Avgyijivka ostrománál.

Morozov egy sztálinista blogger volt, aki három évig börtönben is ült illegális fegyvertartás miatt. A donbaszi oroszbarát szeparatisták oldalán harcolt 2014 után, majd 2023 őszén az ukrajnai háborúba is becsatlakozott.

Morozov február 18-án tett közzé egy bejegyzést, amiben meg nem nevezett forrásra hivatkozva 16 ezer orosz katona haláláról számolt be az októbertől februárig tartó Avgyijivkáért vívott harcokban.

Ukrán katona nem messze Avgyijivkától 2024. február 11-én.
photo_camera Ukrán katona nem messze Avgyijivkától 2024. február 11-én. Fotó: Genya Szavilov/AFP

Mivel állítása ellentmondott a hivatalos orosz álláspontnak, Morozovot éles kritikák érték az orosz háborúpárti bloggerek és propagandisták részéről. Február 20-án törölte is a bejegyzést.

Utolsó bejegyzésében azt írta, hogy ezt nem önként tette. A zászlóalj parancsnoka rendelte el a törlést. Elmondása szerint fellebbezett a katonai ügyészséghez, de fellebbezését nem fogadták el.

Avgyijivkát a hétvégén foglalták el az orosz csapatok. Bahmut tavaly májusi bevétele óta ez volt az orosz hadsereg legnagyobb sikere.

(via Szabad Európa)