Kivonul az ukrán hadsereg Avgyijivkából

háború
február 17., 07:37

Elhagyják az ukrán erők Avgyijivkát. A döntést a hadsereg frissen kinevezett főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij jelentette be szombat reggel.

Szirszkij azt mondta, a visszavonulásra a bekerítés elkerülése és a katonák életének védelme érdekében volt szükség. A csapatokat a kelet-ukrajnai város előtti védelmi vonalba vonják vissza.

Olekszandr Szirszkij és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kupjanszknál 2023. november 30-án.
photo_camera Olekszandr Szirszkij és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kupjanszknál 2023. november 30-án. Fotó: Ukrajna Elnöki Hivatala/AFP

Avgyijivka elfoglalása Bahmut 2023 májusi orosz kézre kerülése óta az orosz hadsereg legnagyobb sikere. A város az ukrán fegyveres erők fontos megerősített területe volt Donyeck külvárosában. Az orosz csapatok 2023 októbere óta folytattak hadműveletet a város körülzárására. Avgyijivka főbejáratát február 15-én foglalták el az oroszok.

Az ukránok döntésében jelentős szerepet játszott, hogy az amerikai kongresszusi támogatás késése miatt nincsen elegendő lőszerük.

A város elvesztése okot adhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy sürgesse a nyugati országokat a katonai segélyek kérdésében. Zelenszkij szombaton a müncheni biztonsági konferencián tart beszédet.

(via Reuters)