A nők pótolhatatlanok a politikában – mondta Orbán az évértékelőn, majd javasolt két férfit a távozó nők helyére

POLITIKA
február 22., 15:02

Orbán Viktor így búcsúztatta a kegyelmi ügybe belebukó Novák Katalin a szombati évértékelőjén:

„Mindannyian úgy láttuk őt a köztársasági elnöki tisztségben, mint aki oda való. A magyarok jobbik énjét, a jó tulajdonságainkat testesítette meg. Családanya, aki kedves és felkészült, aki nem a férfiakkal szemben és nem az ő mércéjük szerint akarta bizonyítani a rátermettségét. Ez nekem mindig is imponált. A maga természetes módján mutatta meg nekünk, férfiaknak, hogy a nők érzelem- és gondolatvilága nélkülözhetetlen és pótolhatatlan az élet minden területén, ideértve a politikát is. Mert férfi és nő külön csak két fél, de együtt egy egész, akik képesek teljes, egészséges és boldog életet teremteni a családban és a hazában is.”

Orbán ezek után Novák Katalin helyére Sulyok Tamást javasolta, Varga Judit helyett pedig Deutsch Tamás vezeti majd a Fidesz EP-listáját.

Az Orbán-kormány 2023. augusztus óta kizárólag férfiakból áll, ekkor jelentette be Varga Judit, hogy lemond az igazságügyi miniszteri posztról, hogy az EP-választásokra koncentráljon. Varga helyére Tuzson Bence érkezett. Az Orbán-kormányok idején nem ritka, hogy nincs nő a miniszterek között, 2014 és 2018 között az egész ciklusban kizárólag férfiak ültek a kormányülésen az asztal körül, az EU-ban viszont példátlan ez a helyzet.

2015-ben Orbán egy zárt körű beszélgetésen megosztotta a hallgatósággal, hogy miért nem enged nőket a politika csúcsára.