Csak márciusban kezdik tárgyalni a Navalnij holttestének kiadatása miatt indított pert

külföld
február 22., 06:07

Csak másfél hét múlva, zárt ajtók mögött kezdi tárgyalni egy orosz bíróság Ljudmila Navalnaja keresetét, amit azután nyújtott be, hogy kiderült: március elejéig még biztosan nem adják ki a pénteken egy szibériai büntetőtelepen meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus holttestét.

Navalnaja szerint a hatóságok azért késlekednek, hogy a novicsok idegméreg eltűnjön a fia szervezetéből.A legismertebb orosz ellenzéki múlt pénteken halt meg Oroszország egyik legpokolibb börtönében, a szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű fogolytelepén. Büntetési tétele már 30 és fél év volt. Az orosz szövetségi büntetés-végrehajtás szerint Navalnij reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét, és meghalt. A halál okának megállapítása folyamatban van.

Anyja, Ljudmila Navalnaja és ügyvédje hétfőn hajnalban megjelentek a Szalehard városában található egyetemi kórház halottasházánál, ahol a független sajtó értesülései szerint a testet őrzik. A nőt nem engedték be, az ügyvédet pedig szó szerint kidobták az épületből. Navalnij szóvivője, Kira Jarmis szerint amikor megkérdezték, ott van-e a politikus holtteste, a személyzet egyszerűen nem válaszolt.

Ljudmila Navalnaja
photo_camera Ljudmila Navalnaja Fotó: Matthew Luxmoore/X

A Novaja Gazeta hétvégi tényfeltáró anyaga szerint halálát követően Navalnijt pénteken először a gulág-teleptől harmincöt kilométerre található Labitnangi településre szállították, majd még aznap átvitték Szalehardba. A testén görcsök miatti rángatózás nyomait láthatták.

Nyugaton - leszámítva Magyarországot - egyértelműen az orosz hatóságokat okolják Navalnij halála miatt, közben egyre többen írják alá azt az oroszországi online petíciót is, amiben a test kiadatását kérik a hatóságoktól. A számláló most nyolcvanezernél jár, bár nem mintha Oroszországban ennek bármilyen jelentősége lenne.

Navalnij a 2011-es moszkvai tüntetések idején robbant be az orosz köztudatba, amikor Vlagyimir Putyin – nagyvárosi támogatóit maga ellen fordítva – úgy döntött, négy év miniszterelnökség után visszatér az elnöki székbe. Az angolul kitűnően beszélő jogász-aktivista nem sokkal korábban tért haza a Yale-ről, és hamar az ellenállás egyik központi alakja lett: putyinista oligarchák korrupciós ügyeiről kezdett blogolni, felfuttatta az antikorrupciós alapítványát, hetente jelentkező drónvideóival és riportjaival új színt adott az orosz ellenzéknek. Putyin sosem ejtette ki a száján a nevét - ezzel sugallva, hogy Navalnij számára nem igazi ellenfél.

(Guardian)