Floridában betilthatják a 16 éven aluliaknak a közösségi média használatát

külföld
február 23., 08:46

Az Egyesült Államok egyik legszigorúbb, a kiskorúak, pontosabban a 16 éven aluliak médiahasználatára vonatkozó törvényjavaslata kerül most a republikánus Ron DeSantis floridai kormányzó elé. A jogszabály minden 16 év alattit eltiltana a közösségi média használatától Floridában, méghozzá a szülői engedélytől és beleegyezéstől függetlenül.

A képviselőház csütörtökön fogadta el a törvényjavaslatot, miután a szenátus is jóváhagyta. A törvényjavaslat szerint minden olyan közösségi oldalról, ami „nyomon követi a felhasználó tevékenységét, illetve lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy tartalmakat töltsenek fel és kommunikáljanak egymással” ki lehetne tiltani a 16 éven aluliakat.

A törvényjavaslat egyik szenátusi támogatója, a republikánus Erin Grall szerint ezek az oldalak „függőséget okoznak” és „tömegesen manipulálják a gyerekeinket, hogy kárt okozzanak nekik”. Hasonló jogszabályok bevezetése egyébként más államokban is felmerült már, de a legtöbb állam nem javasolt eddig teljes tilalmat.

A törvényjavaslat ellenzői szerint nem a kormányra, hanem a szülőkre kellene hagyni az ellenőrzést, hogy a gyerek milyen oldalakat használ. Jason Pizzo demokrata szenátor szerint inkább „legyen egy törvényjavaslat, ami arra ösztönöz, hogy foglalkozzunk a gyerekeinkkel, főzzünk vacsorát, üljünk együtt az asztalhoz és hívjuk fel néha a nagymamát, hogy tudjuk, jól van-e”.

Ron DeSantis egyébként azt mondta, megérti a törvényjavaslat alapját, hogy ezek az oldalak „károsak lehetnek”, de ő is azt mondta, „a szülőknek is szerepet kell vállalniuk a használat ellenőrzésében”. (AP)