Újabb túszalku körvonalazódik Izrael és Gáza között

háború
február 25., 19:33

Egyhetes gázai tűzszünetről és túszalkuról állapodhatott meg az Egyesült Államok, Izrael, Egyiptom és Katar, nyilatkozta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó vasárnap a CNN-nek. A megállapodás nem jelentené a 142 napja tartó gázai-izraeli háború végét.

Az esetleges második gázai tűzszünetről még zajlanak a tárgyalások. A héten újabb találkozóra kerülhet sor először Katarban, majd Kairóban.

Szombat este Tzacsi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó arról beszélt, hogy az izraeli háborús kabinet jóváhagyta, hogy folytatódjanak a gázai háború tűzszüneti tárgyalásai. Az izraeli küldöttség hétvégén Párizsban folytatott titkos tárgyalásokat az egyhetesre tervezett tűzszünetről, ahol az izraeli titkosszolgálat, a Moszad és a Shin Bet biztonsági szolgálat vezetői találkoztak az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar közvetítőivel. Hanegbi szerint

„lehet tere a megállapodás felé való elmozdulásnak”.A tűzszünet keretein belül a Gázában gyakorlatilag egyeduralommal rendelkező terrorszervezet, a Hamász újabb október hetedikei dél-izraeli merénylet során elfogott túszokat engedne szabadon, palesztin foglyokért cserébe.

A Hamász fegyveresei egyezkednek a túszok átadásáról a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársaival
photo_camera A Hamász fegyveresei egyezkednek a túszok átadásáról a Nemzetközi Vöröskereszt munkatársaival, 2023. december Fotó: -/AFP

Október óta a palesztin civil áldozatokra hivatkozva egyre több európai politikus és nemzetközi segélyszervezet latolgatja a gázai válaszcsapás jogosultságát, legalábbis arányosságát, és követel tűzszünetet Izraeltől humanitárius megfontolásból. Szombaton Izrael-szerte tartottak tüntetéseket a háború miatt legtöbbet hibáztatott izraeli, Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen, hogy előrehozott választásokat és a túszok szabadon engedését követeljék.

Izrael a másfél milliós palesztin lakosságú Rafah megtámadásával fenyeget, amennyiben a március tizedikén kezdődő ramadánig - az iszlám szent böjti hónapig - a Hamász nem engedi el a Gázában fogva tartott túszokat. Egyiptom és más arab országok többször figyelmeztettek, hogy egy izraeli offenzíva Rafahban azt kockáztatná, hogy sok palesztint Egyiptomba szorítanak, amit elfogadhatatlannak tartanak. Szaúd-Arábia „nagyon komoly következményekre” tett ígéretet, ha rafahi rohamra kerül sor.

(Guardian, Haaretz)