„A folyótól a tengerig!” – egy szlogen, rengeteg szenvedély és harag

2023 november 21., 05:10
  • „A folyótól a tengerig” jelmondatot a hatvanas évek óta használják a palesztin függetlenségért kampányoló politikusok, aktivisták, tüntető civilek és terrorszervezetek is.
  • A Gázai övezetben egyeduralommal kormányzó, és Ciszjordániában is egyre nagyobb befolyású Hamász október hetedikei dél-izraeli mészárlása, és az azóta tartó gázai-izraeli háború újra életre keltette a szlogent, ami az Izraelt és Jordániát határoló Jordán folyó és az országot keletről közrefogó Földközi-tenger közötti területre utal.
  • De kinek mit jelent „A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz” a Gázai övezet lakosságától és függetlenedését követelőktől, a Hamászon és a palesztinpárti tüntetőkön át az izraeliekig és a világ zsidó lakosságáig?
photo_camera Palesztin-párti tüntetés Berlinben Fotó: JORG CARSTENSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

Izrael és az általa ellenőrzött területeken élő palesztinok összecsapásainak évtizedes múltja van. A helyzet mit sem változott, majd még rosszabbra fordult, amióta Benjamin Netanjahu sokadik visszatérésével olyan koalíció élén vezeti Izraelt, aminek tagjai közül több párt is nyíltan rasszista, arabellenes, zsidó felsőbbrendűségi eszméket vall. Miután az izraeli hadsereg nyáron terrorista leszámolásra hivatkozva megtámadta a ciszjordániai Dzsenínt, majd a Gázai övezetben szinte egyeduralommal kormányzó, és Ciszjordániában is egyre nagyobb befolyású Hamász október hetedikei dél-izraeli mészárlása után háborút hirdetett, újra elszabadult a pokol a Közel-Keleten.

A palesztin- és arabellenesség mellett nagyon rég nem tapasztalt mértékben ütötte fel a fejét az anticionista és antiszemita narratíva, szinte minden nyugati országban többszörösére nőtt az antiszemita incidensek száma a terrorakció óta. És előkerült a laikusok számára ártalmatlanul hangzó, viszont a Hamász által rég kisajátított jelmondat:

„A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.