Az izraeli hírszerzés már az október 7-ei támadás előtti éjjelen furcsa tevékenységet észlelt Gázában

háború
február 26., 19:23

Hamász által aktivált izraeli SIM-kártyákat észlelt a hírszerzés október hatodikán éjjel és hetedikén hajnalban, a terrorszervezet több mint ezer áldozattal járó dél-izraeli támadása előtt, írja a Haaretz. A lap szerint a szokatlan tevékenység miatt a hírszerzés és a vezérkar a merénylet előestéjén rendkívüli üléseket is tartott, de úgy gondolták,

legfeljebb egy hamászos gyakorlatról lehet szó.A legextrémebb forgatókönyvek egy korlátozott túszejtési kísérlet előkészítéséről szóltak.

A rendkívüli ülések résztvevői között voltak az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét; a Moszad és a védelmi erők (IDF) műveleti igazgatóságának magas rangú vezetői és vezérőrnagyai. Az első telefonos egyeztetést hatodikán éjfél körül tartották. A második konzultációra hetedikén hajnali háromkor került sor, amin már a Sin Bét igazgatója, Ronen Bar is részt vett.

A Gázai övezetben észlelt aktivitást - több tucat egyéni kártyaaktiválást, cáfolva azokat az értesüléseket, amik több ezer SIM-kártya egyidejű aktiválásáról szólnak - „gyenge jelzésnek” tekintették, ezért a Sin Bét javaslatára a katonai vezetők semmilyen rendkívüli intézkedést nem tartottak fontosnak. Egy esetleges emberrablási kísérlettől félve mindössze egy kisebb egységet vezényeltek délre, mondván, hogy a többi várhat reggelig.

Kiégett autók, autóroncsok Kfar Aza kibucban a Hamász októberi terrortámadása után egy hónappal.
photo_camera Kiégett autók Kfar Aza kibucban a Hamász októberi terrortámadása után egy hónappal Fotó: Bankó Gábor/444

Benjamin Netanjahu hivatala a lap kérdésre azt mondta, az izraeli miniszterelnök a cikk megjelenéséig nem tudott a korai jelzésekről. Pedig a Sin Bét vezetője a titkosszolgálat dolgozóinak írt levelében már októberben magára vállalta a felelősséget azért, mert nem vette elég komolyan azokat.

Az izraeli krízisközpont-szövetség, az ARCCI múlt heti jelentése szerint a Hamász beszivárgó fegyveresei október hetedikén előre kitervelten, szisztematikusan, brutálisan megerőszakolták és megkínozták az elfogott izraeli civileket, több esetben a szeretteik szeme láttára. Izrael a Hamász terrortámadása után indított háborút a Gázai övezetben, ami február közepéig legalább harmincezer palesztin és izraeli áldozatot követelt.

Október óta a palesztin civil áldozatokra hivatkozva egyre több európai politikus és nemzetközi segélyszervezet latolgatja a gázai válaszcsapás jogosultságát, legalábbis arányosságát, és követel tűzszünetet Izraeltől humanitárius megfontolásból. Szombaton Izrael-szerte tartottak tüntetéseket a háború miatt legtöbbet hibáztatott izraeli, Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen, hogy előrehozott választásokat és a túszok szabadon engedését követeljék.

Címlapi kép: képernyőfotón a menekülők a Hamász által megtámadott dél-izraeli rave-ről