Orosz drón miatt kellett elmenekülnie a német külügyminiszternek Ukrajnából

háború
február 26., 14:07

Annalena Baerbock német külügyminiszternek el kellett menekülnie vasárnap a dél-ukrajnai Mikolajivból, mert egy orosz felderítő drón repült a közelben.

Annalena Baerbock és Vitalij Kim, Mikolajiv megye kormányzója 2024. február 25-én Mikolajivban.
photo_camera Annalena Baerbock és Vitalij Kim, Mikolajiv megye kormányzója 2024. február 25-én Mikolajivban. Fotó: Peter Wütherich/AFP

Baerbock látogatása az ország déli részén, a Fekete-tengertől nem messze található vízműnél Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziójának 2 éves évfordulójára esett. A ZDF német közszolgálati televízió szerint miután észrevettek egy orosz drónt a közelben repülni, a csapata felszólította, hogy térjen vissza a konvojhoz, és hagyja el a helyszínt.

A járműoszlop ezután Mikolajivtól nyugatra, Moldovába hajtott.

A drónhadviselést mindkét fél a konfliktus szerves részévé tette: Oroszország több ezer olcsó megfigyelő és fegyveres légi járművet importált, gyakran olyan partnerországokból, mint Irán.

A látogatásán Baerbock további 100 millió eurós humanitárius segélyt jelentett be Ukrajnának, bár a német kormány eddig megtagadta Kijev kérését, hogy küldjön nagy hatótávolságú Taurus rakétákat. (Politico)