Szijjártó Péter Teheránba utazott, hogy békét teremtsen a Közel-Keleten

külföld
február 26., 15:54

„Az ok, amiért ide, Teheránba jöttem ma, az az, hogy megpróbáljak segíteni [...], hogy elkerülhető legyen a jelenlegi konfliktus eszkalációja a Közel-Keleten”, mondja ebben a videóban Szijjártó Péter külügyminiszter, aki indiai látogatása után múlt héten kereskedelmi és gazdasági együttműködésekről tárgyalt az iráni fővárosban.

A külügyminiszter az iráni állami hírügynökségnek exkluzív interjút adott, ahol elmondta: bár az amerikai szankciók kihívások elé állítják a két ország kapcsolatait, Magyarország Irán számára továbbra is „kereskedelmi kapu” Európa felé.

„Nézze, mi, magyarok a méretünkből, gazdaságunk szerkezetéből, elhelyezkedésünkből adódóan a szabad és tisztességes, akadályok nélküli globális kereskedelem mellett állunk. [...]”

– mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy bár az Irán elleni szankciók valóban nagy kihívást jelentenek a két ország közötti gazdasági-kereskedelmi együttműködés kiépítésében, ez nem minden területet érint.

Szijjártó azért ment Teheránba, hogy részt vegyen az Irán és Magyarország közötti gazdasági együttműködési bizottság ülésén, és aláírja a mezőgazdasági együttműködésről és a befektetések kölcsönös védelméről szóló megállapodást. Ezek részletei egyelőre nem ismertek.

link Forrás

A magyar kormányt érő kritikákról és a hazai ellenzékről szóló kérdésekre válaszolva Szijjártó kifejtette, hogy szerinte David Pressman amerikai nagykövet a magyar ellenzék vezetője, de Soros György, a szuverenitásvédelminek nevezett törvény és egy ellenzéki összeesküvés is bekerülhetett az interjúba:

„Nézze, ami Magyarországon a legutóbbi választásokon történt, az nagyon gyanús volt. Az összes ellenzéki párt a szélsőjobbtól a szélsőbalig, [...] a fasisztáktól a kommunistákig, mindenki ugyanazon a véleményen volt, ami nagyon szokatlan. [...] És hát kiderült, hogy több tízmillió dollárt fektettek beléjük az Egyesült Államokból a magyar közakarat befolyásolására, politikai változásra. Nos, ez nagyon antidemokratikus, elfogadhatatlan, és nem utolsó sorban törvénybe ütközik”.

Továbbá

„nyílt titok, hogy Magyarországon sok függetlennek vélt médiát [...] úgynevezett civil szervezetek külföldi forrásból finanszíroznak. Soros György hálózata pedig mindenképpen az első számú finanszírozók közé tartozik”.

A külügyminiszterhez intézett újságírói kérdések alapján a vízgazdálkodásban, az élelmiszer-biztonsági területen és a médiában is lehet együttműködés Magyarország és a kritikusait halálra ítélő, újságírókat és fejkendőt nem viselő nőket bebörtönző, Oroszországot fegyverző, terrorszervezeteket pénzelő iráni rezsim között.

(IRNA)