Zelenszkij szerint 31 ezer ukrán katona halt meg eddig a háborúban

külföld
február 26., 05:27

„31 ezer ukrán katona halt meg ebben a háborúban. Nem 300 ezer vagy 150 ezer, vagy bármit is mond Putyin és hazug köre. De minden egyes ilyen veszteség nagy veszteség számunkra" – mondta vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hozzátéve, hogy a sebesültek számát nem adja meg, mert az segítené az orosz hadsereget.

photo_camera Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

A civil áldozatokról Zelenszkij azt mondta, hogy több tízezren haltak meg Ukrajna Oroszország által megszállt területein, de a valódi számuk nem ismert, írja a BBC. Ritkán fordul elő, hogy az ukránok beszélnek a veszteségekről, ráadásul más becslések szerint sokkal magasabb ez a szám, mint amit most Zelenszkij közölt.

Amerikai tisztviselők augusztusban 70 ezerre tették a megölt ukrán katonák számát, és akár 120 ezerre a sebesültekét. Ami az orosz veszteségeket illeti, az ukrán elnök szerint 180 ezer orosz katona halt meg és több tízezer sebesült meg. Más becslések szintén többet mondanak ennél, a brit védelmi minisztérium szerint 350 ezer orosz katona halt meg vagy sebesült meg.

A számadatokat nem lehetett függetlenül ellenőrizni, mind Oroszország, mind Ukrajna gyakran alábecsüli a háborúban elszenvedett katonai veszteségeket, miközben eltúlozzák az egymásnak okozott kárt.

Zelenszkij a Reuters szerint arról is beszélt, hogy Oroszország május végén vagy nyáron új offenzívát indíthat Ukrajna ellen, de Kijevnek világos haditerve van.Az ukrán elnök aggodalmát fejezte ki a nyugati segélyekkel kapcsolatban, azt mondta, az ukrán háborús erőfeszítések a nyugati támogatástól függenek. Bízik abban, hogy az amerikai kongresszus gyorsan jóváhagyja az új katonai és pénzügyi támogatást, mert arra az országnak egy hónapon belül szüksége van.