Az ukrán légierő egy nap alatt két orosz Szu-34-est is lelőtt

háború
február 27., 14:53

Az ukrán erők egy nap alatt két orosz Szu-34-es nagy hatótávolságú nehéz vadászbombázó repülőgépet is megsemmisítettek az ország keleti részében – jelentette be Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka.

Az ukrán vezérkar adatai szerint a két éve tartó orosz invázió alatt Oroszország a most lelőtteken kívül 340 katonai repülőgépet veszített.

Ukrán katona megy egy Szu-34-es vadászbombázó maradványai mellett Harkivban 2022. március 8-án.
photo_camera Ukrán katona megy egy Szu-34-es vadászbombázó maradványai mellett Harkivban 2022. március 8-án. Fotó: Andrew Marienko/MTI/MTVA

Jurij Ihnat, a légierő szóvivője egy tévéműsorban arról beszélt, hogy amióta az ukrán erők néhány nap alatt a második orosz A-50-es nagy hatótávolságú radarfelderítő repülőgépet lőtték le, nem figyelhető meg ilyen típusú gépek bevetése Ukrajna ellen.

A légierő közölte, hogy az orosz hadsereg az éjjel hat rakétával és 13 Sahid típusú csapásmérő drónnal támadta meg Ukrajnát, a légvédelemnek két rakétát és 11 drónt sikerült megsemmisítenie.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése szerint az elmúlt napon 96 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. Az orosz hadsereg hat rakéta- és 92 légicsapást hajtott végre, továbbá 110-szer nyitott tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre. A Donyeck közelében, a várostól délnyugatra fekvő Novomihajlivka településnél az orosz erők 25 alkalommal kísérelték meg áttörni az ukrán csapatok védelmét – számolt be a vezérkar. (MTI)