Letartóztatták Navalnij egyik ügyvédjét

külföld
február 27., 18:01

A hírek szerint Moszkvában letartóztatták – a hónapban egy orosz börtöntelepen meghalt – Alekszej Navalnij egyik ügyvédjét. Orosz médiaforrások szerint Vaszilij Dubkovot a „közrend megsértése” miatt vették őrizetbe. Az orosz hatóságok még nem erősítették meg Dubkov letartóztatását.

Navalnij halála után Dubkov elkísérte az orosz ellenzéki vezető anyját a sarkvidéki börtönkolóniára, ahol Navalnij február 16-án meghalt.

2023 októberében Navalnij más ügyvédeit (Vagyim Kobzevet, Igor Szergunint és Alekszej Lipsztert) „szélsőségesség” vádjával tartóztatták le. Januárban Olga Mihajlova, az ellenzéki vezető másik ügyvédje azt mondta, ugyanezzel a bűncselekménnyel vádolták meg, és úgy döntött, száműzetésben marad.

Az orosz hatóságok 2021-ben „szélsőségesség” vádjával betiltották a Navalnij vezette Antikorrupciós Alapítványt.

Alekszej Navalnij bizonyítékot tanulmányoz vádlotti üvegkalickájából a moszkvai bíróságon 2021. február 20-án.
photo_camera Alekszej Navalnij bizonyítékot tanulmányoz vádlotti üvegkalickájából a moszkvai bíróságon 2021. február 20-án. Fotó: AFP

Az ellenzéki vezető holttestét halála után több mint egy hétig nem adták ki a börtönhatóságok. Az anyja, Ljudmila Navalnaja – Dubkov kíséretében – a távoli „sarki farkas” börtönbe utazott, hogy visszaszerezze a fia holttestét. A holttestet 8 nappal Navalnij halála után adták át az asszonynak, aki azt mondta, a hatóságok megfenyegették, és azt akarták, hogy Navalnijt „titokban” temessék el.

Navalnij szövetségesei azt mondták, olyan helyet keresnek, ahol nyilvánosan elbúcsúztathatják a volt ellenzéki vezetőt, de Navalnij sajtótitkára, Kira Jarmis azt mondta, a legtöbb temetési helyszínen, amivel kapcsolatba léptek, megtagadták, hogy nyilvános búcsúztatást tartsanak. „Néhány helyen azt mondják, hogy a helyiségek foglaltak, mások elutasítják, ha a Navalnij nevet említik. Egy helyen egyenesen azt mondták nekünk, hogy a temetkezési ügynökségeknek tilos velünk együttműködniük” – közölte Jarmis. (BBC)