Lemond Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője

külföld
február 28., 18:05

Novemberben lemond pozícióiról Mitch McConnell, az amerikai szenátus régóta nagy hatalmú republikánus frakcióvezetője, a párt évtizedek óta egyik meghatározó alakja, írja a CNN.

photo_camera Fotó: NATHAN HOWARD/Getty Images via AFP

McConnell a szenátus padsoraiból tartott beszédében jelentette be visszavonulását, azt mondta, hogy mivel a múlt héten betöltötte 82. életévét, "közelebb van a képviselőségem vége, mint szeretném". Döntését felesége testvérének tragikus halála után hozta meg.

McConnell régóta fontos arc Washingtonban, 2018-ban történelmet írt: megelőzte a korábbi kansasi szenátort, Bob Dole-t, és a szenátus történetének leghosszabb ideig hivatalban lévő republikánus vezetője lett.

Utóbbi hónapokban inkább egészségi állapotával hívta fel magára a figyelmet, ő volt az, aki tavaly augusztusban egy sajtótájékoztató közben lefagyott. McConnellt újságírók kérdezgették, mire ő egy ponton több mint fél percig csak állt a mikrofon előtt, és képtelen volt megszólalni. Egy ilyen epizód magában is aggasztó, de az akkor néhány héten belül McConnell második ledermedése volt. Ráadásul nem ő az egyedüli, aki nincs ereje teljében a kapitóliumi aggok házában.