Több állami szervet is elmarasztalt a bíróság a gödi Topház ügyében

belföld
február 28., 18:05

Elmarasztalta a Fővárosi Törvényszék a Szociális és gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF), a Pest Megyei Kormányhivatalt és a Kulturális és Innovációs Minisztériumot (korábban EMMI) keddi ítéletében a gödi Topház ügye kapcsán, ahol éheztettek és leláncoltak fogyatékossággal élőket, számolt be a hvg.hu.

Az állami fenntartású intézményben a fogyatékkal élő 220 lakó esetében számolt be súlyos jogsértésről 2017-ben a Validity Alapítvány, az antidiszkriminációs pert is ők indították el.

Az elsőfokú ítélet szerint súlyosan sérült az otthonban élők szabadsághoz, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz, valamint oktatáshoz való joga. Az alapítvány azután fog dönteni a fellebbezésről, hogy megkapják az ítéletes írásos formáját. A Validity szerint a bíró kiemelte, hogy az állami szervek nem látták el megfelelően a feladataikat.

Az SZGYF, a kormányhivatal és az EMMI “tétlen megfigyelőként” nem tettek azért, hogy a Topházban elhelyezett fogyatékkal élő emberek jogai tiszteletben legyenek tartva, a keresetben szintén említett Belügyminisztériumot, Miniszterelnökséget és a Máltai Szeretetszolgálatot azonban nem tartotta felelősnek a történtekben.

Az ügy előzményei

2017 májusában sokkoló fotókat hozott nyilvánosságra a Validity Alapítvány a gödi Topházban uralkodó állapotokról. A bentlakásos intézményben, ahol majdnem 200 értelmi és halmozottan fogyatékos, folyamatos ellátásra szoruló gyermek és felnőtt él, kegyetlen, embertelen módon bántak a lakókkal. A szervezet 30 oldalas jelentése és a fotók óriási botrányhoz vezettek, aminek az lett a vége, hogy 2018 júliustól a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vette át a működtetői feladatokat.

A sérült gondozottakat gyakran az ágyukhoz kötözték, volt, akit kényszerzubbonyba bújtattak. Sokuk alultáplált volt, másokon kezeletlen nyílt sebeket lehetett látni. A szervezet az otthon azonnali bezárását követelte, az esetről a New York Times is részletesen beszámolt.

A MDAC jelentését 2017. május 3-án hozták nyilvánosságra, másnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága közleményt adott ki, ami szerint azonnali, rendkívüli vizsgálatot indítanak az ügyben. Egyúttal azonnali hatállyal felfüggesztették az intézmény igazgatóját.

Két nappal a jelentés megjelenése után a rendőrség kiszállt a gödi Topházba, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője ekkor azt mondta, „ismeretlen tettes ellen indult büntetőeljárás foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt”.

A civil szervezetek már korábban is próbáltak vizsgálódni az intézményben, amit a kormány mindenáron igyekezett megakadályozni. A 2017-es jelentés közzététele után Szél Bernadett arról írt Facebookon, hogy még 2016 őszén kérték tőle civil szervezetek, hogy segítsen nekik bejutni az intézménybe. Az akkor még az LMP képviselőjeként politizáló Szél azonban hiába kérte személyesen az akkori emberminiszter, Balog Zoltán engedélyét, nem jutottak be az intézménybe.

Aztán váratlan fordulat történt az ügyben; kiderült, hogy a Topház feljelentést tett, szerintük ugyanis a MDAC munkatársai engedély nélkül léptek be az otthonba, és ott a gyámok és felügyelők hozzájárulása nélkül készítettek kép-, videó- és hangfelvételeket. A feljelentésből ugyanakkor kiderült, hogy a szervezet már 2016 júliusa óta kérte az engedélyeket a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, de csak novemberben kapta meg, azzal a feltétellel, hogy csak szakértők és fenntartók kíséretével járhatják be az intézményt, és olyan ellátottakkal találkozhatnak csak, akiknek gyámjai ezt engedélyezték. A hazánkban Validity Alapítvány néven futó szervezetet a Magyar Helsinki Bizottság képviselte az ügyben, és 2018 márciusában kimondták, hogy az éheztetett, leláncolt, bántalmazott gyerekekről készült felvételek közzététele törvényes volt.

Az ügyről részletes jelentést írt az ombudsman, és arra jutott, valóban „megengedhetetlen mértékben sérülnek” az ellátottak jogai az intézményben. A hvg.hu aztán 2017 júliusában megírta, hogy egy fél évvel korábbi hatósági jelentés is hasonló problémákat tárt fel, mint a MDAC vizsgálata. A vizsgálatot az intézmény akkori fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság végezte, és nagyjából olyan állapotokról írnak a jelentésben, mint kicsit később az MDAC. Az Emmiben tehát pontosan tudták, hogy mi folyik az intézményben, de a jelentést nem hozták nyilvánosságra és csak az botrány kipattanása után ígérték, hogy lépéseket tesznek az ügyben. A lépés végül az lett, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vette át a szociális otthon működtetői feladatait.