Bíróság előtt a strasbourgi karácsonyi vásáron elkövetett terrortámadás négy vádlottja

külföld
február 29., 19:24

Négy férfi állt csütörtökön a párizsi bíróság elé, akiket azzal vádolnak, hogy segítettek a lövöldözőnek a 2018-as karácsonyi vásári terrortámadásban Strasbourgban.

photo_camera Itt zajlik a per Fotó: IAN LANGSDON/AFP

A karácsonyi vásárban a támadás során öten meghaltak, az elkövetőt, Chérif Chekattot pedig a rendőrség két nappal később lelőtte.

A bíróság előtt álló férfi különböző vádakkal – terrorizmus, fegyverek szállításában való közreműködés – néz szembe. Mind a négyen tagadják a vádakat.

photo_camera A 2024. február 29-én készült bírósági vázlaton (a kiszínezett emberek a vádlottak): Frederic B. (balon), Christian H. (balról a második) Stephane B. (középen) Audrey Mondjehi (jobb hátul) Fotó: BENOIT PEYRUCQ/AFP

Az egyik vádlottat, a 42 éves Audrey Mondjehit terrorizmussal vádolják, és akár életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat. A vádirat szerint kulcsfontosságú szerepe volt abban, hogy a terrorista fegyverhez juthasson. Ügyvédje szerint azonban Mondjehit „nem lenne szabad elítélni azért, mert Chérif Chekatt-ot már nem lehet”.

A másik három vádlott bűnszövetségben való részvétel vádjával néz szembe. A fegyverek szállításáért akár 10 év börtönt is kaphatnak. Egy ötödik, a 80-as évei közepén járó férfi is bíróság elé állhat, de orvosi vizsgálat alapján egyelőre nem alkalmas a tárgyalásra. Ítélethozatalra április elején lehet számítani. (BBC)