Különös helyzet: Novák Katalin első exállamfői jövedelme 652 ezer forinttal lesz magasabb, mint amíg még hivatalban volt

POLITIKA
március 01., 15:15

A nagyvonalú magyarországi szabályozásnak köszönhetően az egykori köztársasági elnököknek élethosszig jár az államfői javadalmazás. Ez nemcsak jövedelmet jelent, hanem szolgálati lakást egy fős személyzettel, kiemelt egészségügyi ellátást, személyes gépkocsihasználatot, sofőrrel, három fős titkárságot. (Áder János esetében a szolgálati lakás egy 720 négyzetméteres svábhegyi villa.)

Maradjunk a jövedelemnél. Novák Katalinnak (ahogy elődeinek) a lemondása ellenére továbbra is jár az államfői fizetés. Ami a politikusi fizetésekre vonatkozó szabályok szerint éppen most márciustól emelkedik.

Vagyis Novák több pénzt kap majd lemondott államfőként, mint amikor még hivatalban volt. Nem is kevéssel, februárban bruttó 4,6 millió volt az államfő juss, márciustól ez 652 ezer forinttal, 5,25 millióra nő.

A szabály ugyanis az, hogy a politikusok állami fizetését az előző évi bruttó átlagbérhez képest számolják ki és szorozzák fel. A KSH február vége felé közli ezt az adatot, idén is megtörtént már február 22-én. A bruttó átlagbér a 2022-es 515 800 forintról 2023-ban 589 100 forintra nőtt. Ami forintra 73 300 forint, de a politikusok fizetése nem ennyivel nő. Számukra fontosabb adat a százalékos különbség, ami 14,2 százalék.

A parlamenti képviselők az előző évi bruttó átlagbér háromszorosát kapják meg alapból, de ehhez jöhet sok extra, mint például egy parlamenti bizottsági hely vagy valamilyen tisztség. A házelnök és a kormányfő a képviselő alapdíj 2,7-szeresét kapja. Az államfői és exállamfői javadalmazás pedig a házelnöki, miniszterelnöki jövedelem 1,1-szerese.

link Forrás

Orbán Viktor miniszterelnöki fizetése mellé jár még a képviselői alapdíj is, ezzel a tavalyi bruttó 5,7 milliója 6,5 millióra emelkedik.

link Forrás

A kormánytagok, államtitkárok más rendszerben vannak. Náluk a kormányfő dönt. Hogy hogyan, azt sokáig titokban tartották, mígnem kiderült a tavalyi emelésük mértéke, miután visszadátumozva tették közzé a kormany.hu-n a miniszterek és államtitkárok illetményéről szóló adatlapokat. Ennek előzményeként a 24.hu fordult január elején közérdekű adatigényléssel minisztériumokhoz, hogy kiderüljön, mennyi is a miniszterek fizetése.

A titkolózás nem volt véletlen: ahogy sejteni lehetett, nemcsak a Belügyminisztériumban – amely ezt véletlenül közzétette –, hanem az összes minisztériumban tavaly 17,5 százalékkal nőtt az összes államtitkár és miniszter illetménye. Így az államtitkároknak havi 1 975 000 helyett havi 2 321 000 forintot kaptak ezután, míg a miniszterek illetménye 2 633 000 forintról 3 095 000 forintra emelkedett tavaly. Hogy idén mennyivel fog, azt a jelek szerint csak majd valamikor derül ki, furmányosan.