Maximum 65 ezer vendégmunkás jöhet idén Magyarországra

munka
március 01., 09:06

Közzétette a kormány a vendégmunkások alkalmazásának részletszabályait. A munkavállalási célból kiadható tartózkodási engedélyek számát 65 ezerben maximálták - írta meg a hvg.hu.

A jogszabály alapján vendégmunkások 15 harmadik országnak számító államból érkezhetnek. Ezek: Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kazahsztán, Mongólia, Montenegró, Vietnám, Oroszország, Brazilia, Grúzia, Kirgizsztán, Venezuela és Kolumbia.

Február elején megírtuk, hogy a kormány „kulturálisan közelálló”, „ könnyen integrálható”, fehér, keresztény munkásokat látna szívesen az országban. A fenti lista alátámasztja ezt az értesülésünket.

Kínaiak dolgoznak a Budapest-Belgrád vasútvonal építkezésén
photo_camera Kínaiak dolgoznak a Budapest-Belgrád vasútvonal építkezésén Fotó: ZHENG HUANSONG/Xinhua via AFP

A kormány meghatározta azokat a szakmákat is, amikben nem dolgozhat vendégmunkás. A lista elég hosszú, szerepel rajta többek között a tanár, a piaci árus, a kubikos, a villamosvezető és a metróvezető is. Az autóbusz-vezető ugyanakkor nem.

Ez annak fényében nem meglepő, hogy a BKK egyik alvállalkozója, az ArrivaBus már tavaly ősszel bejelentette, filippínó buszsofőröket akar alkalmazni Budapesten. Bár januárban kellett volna munkába állniuk, egyelőre még nem kezdtek el dolgozni.