Januárban kellett volna munkába állniuk, de egyelőre sehol sincsenek a Fülöp-szigeteki buszsofőrök

közlekedés
február 21., 06:01

Hiába ígérték januári munkába állásukat, még nem kezdtek el dolgozni a budapesti buszokon a Fülöp-szigeteki sofőrök. Foglalkoztatójuk, az ArrivaBus Kft. szerint ennek az az oka, hogy még nem zárult le a képzési programjuk - írta meg a Népszava.

A képzési program keretében az európai munkavállaláshoz szükséges szakmai vizsgákat kell angol nyelven letenniük, valamint „eseménykezelésre" kell felkészülniük. Ilyen eseménynek számít például, ha rosszul lesz valaki a buszon, vagy akadály kerül a jármű elé.

A Fülöp-szigeteki buszsofőrök ügye tavaly ősszel került be először a hírekbe. Kiss Ambrus budapesti főpolgármester-helyettes még október elején nyilatkozta, hogy a városvezetés nem tartja jó iránynak a sofőrhiány külföldiekkel történő enyhítését. A politikus ezt azután mondta, hogy a BKK 450 budapesti buszát üzemeltető ArrivaBus Kft. bejelentette, novembertől indonéz és Fülöp-szigeteki buszsofőröket is alkalmaz majd a járatain.

A 100E buszjárat elindítása 2017-ben
photo_camera A 100E buszjárat elindítása 2017-ben Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Kiss azt mondta, hogy a szolgáltatóknak nem tilthatják meg külföldi munkavállalók foglalkoztatását, de szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását, különösen a kielégítő kommunikációhoz szükséges nyelvtudást.

Később arról lehetett hallani, hogy az ArrivaBus Kft. ezt a kikötést úgy kerülné meg, hogy a 23 Fülöp-szigeteki buszsofőrt a repülőtéri 100E járaton alkalmazná. Ott ugyanis kevésbé feltűnő, ha a sofőr nem beszél magyarul.