A fővárosi vezetés nem akar Fülöp-szigeteki buszsofőröket

Budapest
2023 október 06., 05:52

Nem tartja jó iránynak Budapest városvezetése, hogy külföldi dolgozók alkalmazásával enyhítsék a sofőrhiányt a fővárosi közösségi közlekedésben, ezért a BKV által üzemeltetett buszokon szóba sem jöhet ez a megoldás - ezt mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának. A politikus arra a hírre reagált, hogy a BKK 450 budapesti buszát üzemeltető ArrivaBus Kft. novembertől indonéz és Fülöp-szigeteki buszsofőröket is alkalmaz majd az általa üzemeltetett járatokon.

Kiss Ambrus szerint a külföldi munkaerő alkalmazása szembe megy a fővárosi és szélesebb értelemben vett társadalompolitikai célokkal, mert ezzel a városvezetés lemondana a potenciális hazai munkaerő-tartalékról. Éppen ezért a BKK saját üzemeltetésű járatain nem akarják így kezelni a munkaerőhiányt, "külsős szolgáltató esetén, ahol nem a főváros a munkáltató szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását".

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás/444

A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy szerinte álságos az az érvelés, hogy külföldiek munkaerő-kölcsönzőkön keresztüli alkalmazása nem gyengíti a munkavállalói jogokat és szorítja le a magyar béreket, mert az ilyen lépésekkel egy alternatív foglalkoztatási keretek és bérezési rendszer jön létre. Azt is mondta, hogy az Arriva szerződésben vállalta a szolgáltatás üzemeltetését, így utólag nem állhat elő azzal a kifogással, hogy nincs elég munkavállalója a szerződés teljesítéséhez.

Az Arriva közben azt közölte, hogy 20 Fülöp-szigeteki buszsofőr kezdi el a képzési programot októberben, akik 2024 januárjában kezdhetik majd leghamarabb a munkát, gondosan kiválasztott vonalakon, angol nyelvű diszpécserek segítségével.

Ahogy korábban írtunk róla, a parlament fideszes többsége júniusban elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében a kormány által minősített munkaerő-kölcsönző cégek munkavállalási engedély nélkül is alkalmazhatnak külföldi munkavállalókat Magyarországon. A törvény november 1-én lépett volna hatályba, viszont a héten a Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy visszavonja a törvényt a kormány és új jogszabályt alkot, amivel tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat.