Palesztinpárti üzenetekkel kampányoló jelölt hódította el a brit Munkáspárt korábbi választókörzetét

külföld
március 01., 10:34

A brit politika egyik legmegosztóbb szereplője, az exmunkáspárti George Galloway nyerte az északnyugat-angliai Rochdale választókörzet időközi választását. A lakosoknak azért kellett szavazniuk, mert a korábbi munkáspárti képviselő, Tony Lloyd januárban leukémiában meghalt.

Galloway a szavazatok 39,7 százalékát szerezte meg, közel 6 ezer vokssal előzve meg a második helyen végző független jelöltet. Győzelmi beszédében Keir Starmernek, a Munkáspárt elnökének üzent. Azt mondta, Starmer óriási árat fog fizetni Gázával kapcsolatos politikájáért.

Üzenete nem volt véletlen. A Munkáspárt ugyanis három héttel a választás előtt azért hagyta magára jelöltjét, Azhar Alit, mert Izrael-ellenes összeesküvés-elméleteket terjesztett a Hamász október 7-ei terrortámadásával kapcsolatban.

Galloway ezzel párhuzamosan újabb lendületet adott palesztinpárti kampányának. Az időközi választást „Gázáról szóló népszavazásként" pozicionálta, és arra kérte a választókat, hogy szavazatukkal tiltakozzanak a Munkáspárt gázai politikája ellen.

George Galloway nyilatkozik a sajtónak
photo_camera George Galloway nyilatkozik a sajtónak Forrás: GB News/Facebook

Sima győzelme bizonyította, hogy palesztinpárti üzenetei jól rezonáltak a választók között. Nem csoda, hiszen a körzet központját adó város lakosainak 30 százaléka muszlim.

A 69 éves Galloway egyébként már harmadik alkalommal hódított el volt pártjától választókörzetet. Miután 2003-ban kilépett a Munkáspártból, 2005-ben Bethnal Greenben, 2012-ben pedig Bradford Westben győzött le munkáspárti jelöltöt.

(via The Guardian)