Véget ért Navalnij gyászszertartása, több százan tapsolták meg a templomhoz érkező koporsót

külföld
március 01., 12:25

Több százan, de egyes becslések szerint akár több ezren is összegyűltek a Moszkva melletti Maryinóban, ahol Alekszej Navalnij temetése lesz a mai nap folyamán - írja a BBC. Alig két órával a búcsúztatás előtt csapata szerint még továbbra is nehézségekbe ütköztek a búcsúztatási szertartás megszervezésében, családtagjai reggel a holttestét sem kapták meg időben.

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

A hivatalos médiamegjelenések hiányában Navalnij csapata saját műsort hozott létre. A Korrupcióellenes Alapítvány stábja élőben közvetíti a mai eseményeket. Arra kérik az embereket, hogy küldjenek be kérdéseket és osszák meg gondolataikat.

A Kremlnek azonban „nincs mondanivalója” Navalnij családjának. Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivője péntek reggel arról beszélt, hogy „a Kremlnek nincs mondanivalója Navalnij családjának a temetése napján”, emellett emlékeztetett rá, hogy minden engedély nélküli gyülekezés törvénysértő.

„Ennek megfelelően azok, akik részt vesznek benne, felelősségre lesznek vonva.”

A délkelet-moszkvai templom körül közben reggel óta erős rendőri jelenlét van. Az ide érkező gyászolók részéről pedig már önmagában is bátorság és dacosság, hogy megjelentek tekintve, hogy korábban több százakat vettek őrizetbe a spontán megemlékezéseken, amik röviddel Alekszej Navalnij két héttel ezelőtti halála után jelentek meg Oroszország-szerte.

Pénteken miközben Navalnij koporsóját kivitték a templomból, és visszahelyezték a halottaskocsiba, a tömeg a nevét skandálta és azt kiabálták „köszönjük Alekszej!” Rózsákat és szegfűket is dobáltak az útra, néhányan pedig azt kiabálták, hogy „hóhérok!” és „Oroszország szabad lesz!”.

Julija Navalnijról közben továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan hol van, sokak szerint valószínűleg külföldön tartózkodik. A közelmúltban az Európai Parlamentben tartott megrendítő beszédében azt állította, hogy férjét Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára kínozták, éheztették, levágták és megölték. A Kreml korábban abszurdnak bélyegezte a Navalnij halálában való kormányzati részvételre vonatkozó állításokat.