Pénteken tartják Navalnij temetését, miközben ismeretlenek fenyegetik a temetkezési vállalatokat, hogy ne vegyék át a holttestét

külföld
március 01., 05:51

Pénteken tartják Alekszej Navalnij temetését Moszkvában, de a csapata szerint még mindig rengeteg problémával küzdenek - írja a BBC. Miközben a család a szertartásra készül, akadályokat pakoltak le annak a templomnak a közelében, ahol a megemlékezés lesz. Navalnij szóvivője, Kira Yarmysh pedig arról beszélt, hogy még mindig nem tudtak halottaskocsit találni, ami a holttestet a templomba szállítaná.

„Ismeretlen emberek hívogatják a temetkezési vállalkozásokat, és fenyegetik őket, hogy ne vegyék át Alekszej holttestét.”

Rohamrendőrök figyelik azokat, akik virágot vittek a politikai elnyomás emlékművéhez Navalnij halála után
photo_camera Rohamrendőrök figyelik azokat, akik virágot visznek a politikai elnyomás emlékművéhez Navalnij halála után Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

A gyászszertartást moszkvai idő szerint 14:00-kor (11:00 GMT) tartják Moszkva külvárosában, Maryinóban. A temetésre ezt követően 16:00 órakor kerül sor a közeli Boriszovszkoje temetőben. A szertartást online is közvetítik Navalnij YouTube-csatornáján.

A február 16-án rejtélyes körülmények közt elhunyt ellenzéki politikus szóvivője korábban arról beszélt, hogy a legtöbb temetési helyszín, amivel kapcsolatba léptek, megtagadta, hogy nyilvános búcsúztatást tartsanak. „Néhány helyen azt mondják, hogy a helyiségek foglaltak, mások elküldenek, ha a Navalnij nevet meghallják. Egy helyen egyenesen azt mondták nekünk, hogy a temetkezési ügynökségeknek tilos velünk együttműködniük.”

Csapata - akik részvételre buzdították az embereket - megosztotta a két helyszín közötti útvonal térképét, valamint a külföldi helyszínek listáját is, ahol az emberek részt vehetnek a Navalnij emlékére rendezett megemlékezéseken. Egyelőre nem tudni, hányan vesznek részt a pénteki moszkvai temetésen.

Leonyid Volkov, Navalnij volt kabinetfőnöke csütörtökön azt mondta, aggódik amiatt, hogy mi történhet a moszkvai szertartáson. „Attól tartok, hogy holnap meglepetések várhatók... őszintén szólva, ahogy most beszélek, nem tudom, hogy valóban megengedik-e majd az embereknek, hogy elbúcsúzzanak Alekszejtől.”

Az elmúlt években az orosz hatóságok keményen felléptek minden olyan akció ellen, amit a kormány bírálataként lehet értelmezni. A Navalnij halálára való megemlékezésre tett kísérleteket keményen visszaverték, az ideiglenes emlékműveket eltakarították, és több száz embert letartóztattak. A közösségi médiában csütörtök délután terjedő fotókon erős rendőri jelenlét és kordonok voltak láthatóak mind a templomnál, ahol a megemlékezést tartják, mind a temetőnél, ahol Navalnijt eltemetik. A RusNews nevű Telegram-csatorna azt is közölte, hogy a temetőt körülvevő minden utcai lámpára térfigyelő kamerákat szereltek fel.

A First Department - egy ügyvédekből és emberi jogi aktivistákból álló csoport - a közösségi médiában tanácsokat osztott meg azoknak, akik Navalnij temetésére készülnek. Figyelmeztetett a provokátorokként fellépő „kormánypárti aktivistákra”, és arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak éberek. „A szertartás után nem zárható ki az őrizetbe vétel... Maradjanak a biztonsági erők radarja alatt - ne használják a tömegközlekedést, és ne kérjenek papírokat a temetés utáni napokban”. A tanácsok között szerepel az is, hogy ne vigyenek magukkal olyan tárgyakat, amiken Navalnij fényképe vagy az orosz hatóságok által szélsőséges szervezetnek nyilvánított Korrupcióellenes Alapítványának szimbóluma látható.

Nem tudni, hogy Navalnij családjának mely tagjai vehetnek részt a temetésen, kivéve édesanyját, Ljudmilát, aki nemrég nyilvánosan megvádolta a hatóságokat, hogy visszatartják fia holttestét. Özvegye, Julija jelenleg vélhetően nem él Oroszországban, de letartóztatás fenyegeti, ha visszatér, mivel Navalnij csapatában dolgozik, és nemrégiben nyilvánosan Vlagyimir Putyin orosz elnököt hibáztatta férje haláláért.

A hatóságok állítólag napok óta próbálják meghiúsítani Navalnij csapatának kísérleteit, hogy nyilvános búcsúztatót szervezzenek az ellenzéki vezetőnek. Kedden Jarmyš arról beszélt, hogy Navalnij csapatának még a helyszínt is nehéz volt megtalálnia. Néhány temetkezési vállalat ugyanis azt állította, hogy már teljesen beteltek, míg mások azt mondták, hogy „tilos” velük együtt dolgozni.

Navalnij özvegye, Julija szerdai beszédében azt mondta, hogy nem tudja, békés lesz-e a temetés, vagy a rendőrség letartóztatja azokat, akik búcsúzni jönnek.