Orosz dezinformációs támadásnak nevezte a német védelmi miniszter, hogy kiszivárgott a légierő tisztjeinek beszélgetése

külföld
március 04., 12:09

Boris Pistorius Németország védelmi minisztere azzal vádolta meg Oroszországot, hogy információs háborút folytat, aminek célja, hogy megossza a társadalmat, írja a Guardian.

Boris Pistorius német védelmi miniszter a Bundestagban
photo_camera Boris Pistorius német védelmi miniszter a Bundestagban Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

A miniszternek azután kellett megszólalnia, hogy az orosz állami kézben lévő RT televíziós csatorna vezetője, Margarita Simonyan nyilvánosságra hozott egy 38 perces felvételt, amin a német légierő, a Luftwaffe tisztjei azt vitatják meg, hogy be lehet-e vetni Taurus cirkálórakétákat Ukrajnában, és ki lehet-e iktatni vele bizonyos objektumokat. Egy híd lehetséges célba vétele is szóba kerül, ami minden valószínűség szerint az annektált Krím félsziget és az orosz Krasznodari határterületet összekötő Kercsi-híd lehet.

„Ez sokkal több annál, hogy lehallgattak és közzétettek egy beszélgetést. Ez része annak az információs háborúnak, ami Putyin folytat” – mondta Pistorius vasárnap.„Ez egy hibrid dezinformációs támadás. A megosztásról, az egységünk aláásásáról szól.”A Kreml többször is tagadta a dezinformációról szóló vádakat. Pénteken az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy magyarázatot követelnek Németországtól, anélkül, hogy részletezte volna konkrét aggályait.

A német kormány az eset részletes kivizsgálását ígérte. Olaf Scholz kancellár súlyosnak nevezte az ügyet. A felvételt a berlini kormányszóvivő igazinak nevezte, de azt nem tudta megmondani, hogy eszközöltek-e rajta változtatásokat azok, akik publikálták.