Elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság két orosz tábornok ellen

külföld
március 05., 18:12

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Szergej Kobilas altábornagy és Viktor Szokolov admirális ellen.

Az orosz tábornokokat háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják. Az ICC szerint a parancsnokok olyan rakétatámadásokért felelősek, amik nemcsak az ukrán villamos infrastruktúrában okoztak kárt, hanem civileket is érintettek.

A támadásokat 2022 októbere és 2023 márciusa között hajtották végre. Kobilas akkor az orosz légierő nagy hatótávolságú részlegének volt a parancsnoka, Szokolov pedig a fekete-tengeri orosz hadiflottát irányította.

Mivel Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát, nagyon kevés az esély rá, hogy a tábornokok bíróság elé kerülnek. Az ICC 2023 tavaszán Vlagyimir Putyin orosz elnök és Maria Lvova-Belova gyermekjogi biztos ellen adott ki elfogatóparancsot, őket sem vonták felelősségre.

A Nemztközi Büntetőbíróság épülete, a Béke palota Hágában.
photo_camera A Nemzetközi Büntetőbíróság épülete, a Béke palota Hágában. Fotó: SANDRA UITTENBOGAART/ANP via AFP

Az orosz kormány tagadta az ICC vádjait, az elfogatóparancsot pedig felháborítónak nevezte. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont üdvözölte a bíróság lépését.

(via BBC)