Önvédelemből lelőtt egy jávorszarvast az alaszkai kutyaszánverseny egyik indulója

ÁLLAT
március 05., 15:17

Dallas Seavey lelőtt egy jávorszarvast az Iditarodon, a világ leghíresebb kutyaszánversenyén. Seavey nem sokkal a rajt után jelentette a szervezőknek, hogy a jávorszarvas megtámadta a kutyáit, ezért önvédelemből puskájával lelőtte.

Ha a versenyzők lelőnek egy nagyvadat, a szabályok szerint muszáj kibelezniük. Seavey így is tett, azonban azt tanácsolta a szervezőknek, hogy minél hamarabb távolítsák el a tetemet a pályáról, mert nem nyújt szép látványt.

Nem sokkal később egy másik versenyző is megerősítette, hogy az állat teteme a versenypálya közepén fekszik. Seavey megsebesült kutyáját közben Anchorage-ba szállították, hogy az állatorvosok el tudják látni.

Dallas Seavey
photo_camera Dallas Seavey Fotó: David Poyzer/Photo by David Poyzer - https://

Seavey ötször nyerte már meg az Iditarodot, ezzel holtversenyben övé a legtöbb győzelem rekordja. A 2017-es verseny után azzal gyanúsították, hogy doppingolta a kutyáit, azonban a szervezők később felmentették a vádak alól.

Utoljára 1985-ben fordult elő az Iditarodon, hogy egy versenyző megölt egy jávorszarvast. Susan Butcher vezette a versenyt, amikor az állat megtámadta a kutyáit. Butcher fejszéjével végzett a jávorszarvassal, azonban a támadásban 2 kutyája meghalt, 13 pedig megsebesült, így fel kellett adnia a versenyt.

Az Iditarodot először 1973-ban rendezték meg. A versenyzőknek 9-10 nap alatt 1800 kilométert kell megtenniük Alaszkában. Az extrém megmérettetésen 2018-ban egy magyar versenyző, Balogh Ottó is elindult. Interjút is készítettünk vele.

(via The Guardian)