Félmillió énekesmadarat vadásztak le ősszel egy illegális ciprusi egytálétel miatt

természetvédelem
március 06., 20:29

Három hónap alatt akár félmillió énekesmadarat vadászhattak le illegálisan Cipruson egy helyi ételkülönlegesség, az ambelopoulia miatt, írja egy ciprusi környezetvédelmi szervezet friss jelentése. Az ambelopoulia gyakorlatilag egy pácolt, főtt vagy grillezett énekesmadarakból álló egytálétel,

a madarakat egészben, a belsőségeikkel együtt kell lenyelni. Bár a fogás a hetvenes évek közepe óta illegális, és az elmúlt években valóban egyre kevésbé népszerű, a BirdLife Cyprus szerint csak tavaly ősszel legalább 435 ezer énekesmadarat öltek meg miatta.

link Forrás

Az orvvadászok csalikkal és madárhangokat játszó hangszórókkal kerítik be a madarakat - például vörösbegyeket és verebeket -, amik a feketepiacon keresztül jutnak el a fogást kínáló éttermekhez. Az ambelopoulia annyira drága és népszerű, hogy hamisítják is: egyes éttermekben fürjeket szolgálnak fel helyette.

Az énekesmadarak emberi fogyasztását hivatalosan 1974-ben tiltották be a szigetországban, évente mégis több millió példányt vadásznak le belőlük. A madárvédőkkel a bűnüldöző hatóságok is együttműködnek.

(Guardian)