Pénzbírság helyett figyelmeztetést kap a diák, akit múzeumlátogatás miatt büntettek 80 ezer forintra

POLITIKA
március 06., 11:17

Eltörölte a Pesti Központi Kerületi Bíróság Perlaki-Borsos Noel diákaktivista 80 ezer forintos pénzbüntetését, amelyet a BRFK szabott ki rá bejelentés nélkül szervezett gyűlés szabálysértése miatt. A fiatal büntetését figyelmeztetésre enyhítették.

A szabálysértési eljárást azért indították, mert Noel, az Egységes Diákfront tagja 15-20 társával együtt 2023. november 16-án tiltakozni ment a Néprajzi Múzeum kiállítására, amelynek egy részét elkordonozták a 18 év alatti látogatók elől. Az „Indiánok. Lelkek. Túlélők.” című kiállításon egy homoszexuálisok hétköznapjairól szóló fotósorozatot is bemutattak, a múzeum egy héttel azután döntött ennek az elkordonozása mellett, hogy egy hasonló ügy miatt L. Simon Lászlót menesztették a Nemzeti Múzeum éléről.

Perlaki-Borsos Noel a tárgyaláson.
photo_camera Perlaki-Borsos Noel a tárgyaláson. Fotó: Németh Dániel/444

A tiltakozást megelőzően az EDF a múzeum főigazgatójának és biztonsági szolgálatának emailben jelezte, hogy másnap a múzeumot meglátogatják, de e jelzésére nem kaptak választ. Eredeti céljuk az volt, hogy a főigazgatóval, Dr. Kemecsi Lajossal beszélhessenek, aki szerintük a kordonok felállításával a fiatalok művelődéshez való jogát korlátozta.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.