80 ezer forintra büntettek egy diákot, amiért társaival demonstratív múzeumlátogatásra ment a Néprajzi Múzeumba

oktatás
2023 november 27., 17:42

Sajtótájékoztatót tartott a Néprajzi Múzeum előtt az Egységes Diákfront hétfő délután. A szervezet tagjai beszéltek a szabálysértési eljárással végződő múzeumlátogatós akciójukról és a jövőbeli terveikről is.

Szabálysértő képnézegetés

Perlaki-Borsos Noel, az EDF elnökségi tagja azt mondta, 80 ezer forintra bírságolta őt a rendőrség, miután társaival másfél hete akciózni ment a Néprajzi Múzeumba, ahol az intézmény elkordonozott egy melegeket ábrázoló fotót.

A múzeumban szeptember óta tekinthető meg Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista „Indiánok. Lelkek. Túlélők.” című fotókiállítása. Az intézmény a Nemzeti Múzeumban történtek után novemberben elkordonozta a kiállítás egy részét, ahol egy homoszexuális párt ábrázoló kép is látható, ezeket a fotókat azóta csak 18 éven felüliek tekinthetik meg.

November 16-án az Egységes Diákfront néhány tagja tiltakozásképp múzeumlátogatást szervezett. A képnél a 18 év feletti diákok “A művészet mindenkié?” feliratú táblákat tartottak fel, a 18 év alattiak pedig a kordonon kívül maradva tartották a saját lapjaikat, amin az állt, “Az enyém nem.” A jelenetet meg lehet nézni a Gulyáságyú Média riportjában, a kordonozás abszurditását jól mutatja, hogy a kívül maradt diákok is pont ugyanannyira láthatták a vonatkozó képet, csak egy kicsit távolabbról.

A látogatás után a rendőrség a múzeum előtt igazoltatta a fiatalokat, Perlaki-Borsos Noel ellen pedig szabálysértési eljárást indítottak, mivel szerintük az akció nem bejelentett demonstrációnak minősült. A diák a hétfői sajtótájékoztatón közölte, nem fogadja el a büntetést, bíróság elé viszik az ügyet. Elmondta, hogy jelenleg több mint 40 diák ellen folyik eljárás, többségükkel szemben a tavaszi kordonbontós akciók miatt. „Ez egyértelműen a félelemkeltés eszköze. Nem az alkotmányellenes kordon ellen járnak el, hanem a diákok ellen. Nem a fehérgalléros bűnözőket derítik fel, hanem a diákokat vegzálják.”

A diákaktivista bejelentette, hogy 2000 kinyomtatott plakátot fognak kiragasztani Budapest és néhány vidéki város közterületein, amelyeken a múzeumban elkordonozott fotó látható.

Nemzeti konzultációs ellenakció

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront tagja arról beszélt, hogy a következő hetekben szeretnének összegyűjteni egymillió példányt a kormány nemrégiben kiküldött nemzeti konzultációs íveiből. A céljuk ezzel, hogy láthatóvá tegyék, hogy egymillió ember „igenis az oktatást tartja Magyarországon az egyik legfontosabb kérdésnek, nem pedig a láthatatlan bajok kergetését a szekrényben”. Jelenleg aktivistákat toboroznak, akik segítenek nekik a konzultációs lapok összegyűjtésében, már több mint 12 ezren jelentkeztek a feladatra. December 4-től leadópontokat nyitnak, ahol várják az üres íveket. A sajtótájékoztató után a diákok kiragasztottak egy plakátot a Néprajzi Múzeum előtti egyik padra.

Kiemelt videóink