Hivatalos személy elleni csoportos erőszak miatt büntetné az ügyészség a kordonbontó diákokat

POLITIKA
2023 május 31., 12:53

Hivatalos személy elleni csoportos erőszak gyanújával zajlik ügyészségi eljárás a május eleji kordonbontás miatt, tudta meg a Magyar Hang Hegyi Szabolcstól, a Társaság a Szabadságjogokért jogászától. A jogvédő szervezet minderről közérdekű adatigényléssel szerzett tudomást, de azt ők sem tudják, hogy az eljárás a kordonbontó akció vagy diáktüntetés egészére, vagy egyes esetekre vonatkozik.

Hivatalos személy elleni csoportos erőszakért kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhat a Btk. Május 3-án a volt Karmelita kolostor előtt a tüntetők kizárólag a „védett személyeket őrző" fémkerítést próbálták elbontani, de a rohamrendőrök aránytalanul erőszakosan léptek fel velük szemben - így lett a könnygázszag végleg egy újabb generáció alapélménye. A diákok már eleve nem csupán a státusztörvénnyel fenyegetett tanáraikért vonultak utcára, külön feldühítette őket az is, hogy egy héttel azelőtt a rendőrség velük egykorú fiatalokat fújt arcon könnygázzal a Karmelitánál, egy másik tiltakozáson.

Könnygázas oszlatás a Karmelitánál a státusztörvény elleni tüntetésen.
photo_camera Könnygázas oszlatás a Karmelitánál a státusztörvény elleni tüntetésen. Fotó: Kristóf Balázs/444

Korábbi értesüléseink szerint is öt résztvevőt jelentettek fel hivatalos személy elleni erőszak miatt, nyolc embert pedig azért, mert az arcukat maszkkal eltakarva vettek részt a tüntetésen. A „jogellenes gyűlés” szervezőjével szemben szabálysértési eljárás indult.

Az öt előállított személy között volt Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője, valamint egy 17 éves fiú, akinek közvetlen közelről fújták az arcába a könnygázt, amikor a kordonba kapaszkodott. A Gyorskocsi utcai fogdán egyiküket sem hallgatták ki, jegyzőkönyvet sem vettek fel, a fiút a szülők tájékoztatása nélkül hajnalig tartották fogva. A TASZ jogi szakértője többek között arról beszélt a 444-nek, hogy a felvételek szerint a fiú a rendőröknek háttal állva, két kézzel kapaszkodott a kordonba, amit nehéz erőszakos magatartásként értelmezni.

(via Magyar Hang)