Ukrán-magyar kettős állampolgárok vehettek fel jogosulatlanul támogatást Németországban

külföld
március 06., 05:42

A német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (Bamf) szerint már több mint kétszáz olyan ukrán menekültet találtak a német hatóságok, akikről kiderült, hogy magyar állampolgárságuk is van, így jogosulatlanul vettek fel Németországban menekülteknek járó támogatást – írja az RTL. Németország az ukrán menekülteknek kivételes eljárást és az úgynevezett Bürgergeld nevű szociális juttatást is biztosítja, de az uniós jog szerint egy tagállam állampolgára, vagyis olyan, akinek van magyar állampolgársága, nem kérhet menekült státuszt.

Az RTL kérdésére a Bamf szóvivője, Christoph Sander azt mondta, február 19-ig a német tartományokból összesen 5 609 gyanús esetet jelentettek, 1258 ember esetében igazolták az ukrán állampolgárságot, 208 emberről pedig kiderült, hogy magyar állampolgársággal rendelkezik.

photo_camera Fotó: MICHAEL REICHEL/dpa Picture-Alliance via AFP

A Schwäbische Zeitung értesülései szerint Baden-Württembergben többnyire Kárpátaljáról származó magyarokról és románokról derült ki, hogy kettős állampolgárok, ukránul pedig nem beszélnek. A német Merkur című lap szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyanús esetek közül pontosan hánynál bizonyosodik be a csalás, de ha minden esetben igazolják, akkor számításaik szerint tavaly összesen 33 millió eurót, vagyis nagyjából 13 milliárd forintnyi összeget utaltak át az érintetteknek. Amennyiben fejenként havi 502 euró alapellátást kapnak.