V. János sakkozás közben dióval kínálta, miközben a diókat tartó markát a fiú heréjéhez érintgette

belföld
március 06., 07:56

„A gyermekotthon igazgatója sakkozás közben dióval kínálta úgy, hogy a diókat tartó markát a fiú heréjéhez érintgette. Máskor a combját simogatta, azt kérdezve a gyermektől, hogy jó-e ez neked.” Máskor kétértelmű megjegyzéseket tett arról, hogy „állítsák fel együtt a bábukat” vagy „elcseppenünk, ha nem vigyázunk” – olvasható a beadványban amit közérdekű adatigénylés nyomán szerzett meg a Népszava. A beadványt még 2011. szeptember 20-án írt a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon két munkatársa a fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályvezetőjének arról, hogy több gyerek szerint is abuzálta őket az intézmény igazgatója.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A Népszava szerint a bejelentést megfogalmazó nevelők arról is beszámoltak, hogy az érintett fiú egy idő után az igazgató szobájában való sakkozáshoz vitt magával egy melegítőfelsőt is, amivel „védelemképpen eltakarta az ölét, hogy az igazgató ne tudja megérinteni”.

De a gyerek később több foglalkozáson is visszatért a témára, „nagyon foglalkoztatta, hogy lányos arca van és szőke haja, biztosan azért akar tőle ilyesmit a felnőtt. Nyilvános illemhelyen direkt a lány WC-be ment, vékony hangon beszélt, hogy kipróbálja lánynak nézik-e”.

A Népszava által kikért dokumentumban több egyértelmű jelzés is volt arról, hogy a később pedofil bűncselekményekért 8 év fegyházra ítélt igazgató, Vásárhelyi János szexuális visszaéléseiről szinte mindenki tudhatott az intézményben akár több éve. A beadvány szerint az igazgatói „sakkozásokról” már négy évvel korábban mesélt az érintett fiú a gyógypedagógusnak, majd más nevelőknek is.

A Népszava azt írja, a 2011-es beadvány szerint egy gyerek már 2010 novemberében arról mesélt az otthon egyik szabadidő-szervezőjének, hogy az igazgatónál járt, és ott nagyon furcsa dolog történt: „János bácsi benyúlt a gatyámba”. A nevelők szerint „sajnos a történet, amit elmesélt, nem volt félreérthető”. Az első nevelő, akinek elmondta, ennek ellenére azt kérte tőle, „ne mondjon ilyeneket”. 2011 tavaszán új gyerek érkezett az otthonba, akinek előbb a pólója alá, majd a nadrágjába nyúlkált az igazgató azt kérdezve tőle, hogy „ez neked jó?”. A kamasz gyerekek között később állandó fordulat volt, hogy melyik fiú „János bácsi esete”.

A bicskei gyermekotthonban történtekről nemrég a 444-nek adott interjújában beszélt Bárnai Árpád, aki 2006 és 2011 között dolgozott gyermekfelügyelőként az intézményben.

Vásárhelyi a bicskei gyermekotthon igazgatójaként 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott. A zaklatásokat 2016 októberében az RTL Házon kívül című műsora tárta fel. A volt igazgatót 2019-ben jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélték. A cikkünk nyomán kirobbant botrányba belebukott Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter, akik elnöki kegyelmet adtak K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, akit a pedofil bűncselekmények eltussolási kísérlete miatt szintén jogerősen elítéltek.